NUFFNANG

Saturday, April 14, 2012

Tak Sabar Nih...


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Alhamdulillah adik2, mak baru je gerak dr KL ke Kluang. Besok singgah rumah daku dan hangkut anak-beranak balik rumah emak. Kecuali en.ayah dok kerja je.
Kdg2 tak suka situasi mcm ni. Ye la kan tiap kali balik kg ke, gi kenduri kendara sedara mara ha btg hidung ayah memang tak ada. Omak ni la angkut dua2 'beg tangan' tu kulur-kilir. Tambah lagi ASYIK aje numpang org kan.. Walau adikbadik hatta sedara mara. Nak wat camno. Bukan kata daku tak pandai bwk keta. Dekat 10thn dh ado je lesen. Cuma xde babyseat utk bebudak berdua tuh. Adik lak nyusu bdn, mau 3-4kali daku benti kat hentian rehat.. Alasan ke nih? Adoo! ;b Hendak seribu daya kan.. Tp apo kan daya ayah masih tak beli2 babyseat..Omak pasrah la..
Malu, segan, tak selesa usah ckp la kan. Yg sgt segan tuh bila ramai yg tanya "Mana bapak budak2 nih".. "Keje".. Itu la jwpn yg paling afdal patut ku jawab. Hermmm tamo lagi la pi mana2 kalo awok xde. Buleh cenggitu?! Bukan apa kesian kang, aQil kerjakan org lain hahaha.. Mau peluh mcm lari satu trek. Penatttt!


Berlengging!!!
Memasing berpeluh dh ni

Agak berapa lama nk bertapa kat umah MakAbah tu ekkk... Hermmm last balik bln 11.. La ni bln 4.. Ye! mmg atok n embah nya rindu sokmo la dgn mereka berdua nih.. Dok la lama sikit bukan selalu boleh balik berjimba kat KL nun.. Hahaha EH! Kampung kat bandar nih!!!
Agak2 bila ayah nak dtg amik? Daku berkira2 jugak nih.Ish! belum pegi lagi dh tnya bila nak balik kan!
Bila dh ada kat KL makanye bersawang kejap la belog daku ni yeh.. 

Okies! Terima kasih sudi membaca
Wassalam...


Owh! Lemak pucuk ubi, sambal tumis, sotong goreng tepung, menu spesel utk mak & adik2 besok sblm bertolak ke KL :)

4 comments:

NzA said...

oooo....shima org KL ye..

xpelah shima, suami kerja nk wat camne..akak pn sama, trkdg blk kg tnpa ayah. Ayah jz hantar ke airport n akak blk dgn anak2..xpn akak drive sndiri dr BG ke kelate.......redha n pasrah....

ShimaSalleh said...

Juahnye kak nak ke kelate hukhuk.. Shima berani je cuma tu la tak cukup equipment hihihi

Tu en.ayah kasi pergi sebab dia tau dia xde masa nak bwk keluarga pi mana2

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Sedih lak cite ko ni... Takpe, mcm tulah klau en suami kite kena keje... Utk masa depan semua...kan..kann... :))

Marya Yusof said...

Cepat2 hupdate!!! Rasa dah komen dah ritu entry ni...huhuuu ;)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.