NUFFNANG

Monday, April 9, 2012

Puding Oat


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Alhamdulillah daku nak share resepi puding oat seperti yg dinyatakan sebelum ni otey!
Cara yg cukup senang dan mudah. Bukan takat bayi 8bulan je yg bleh makan. Yg keatas sampai NIL pon bleh makan gak. Berkhasiat dan lazat.

Bahan2:
1 biji telur (pastikan baby dah lulus mkn telur)
1/2 cwn susu (Freshmilk 1y+ @ Susu FM @ SusuIbu)
1/4 cwn rolled oat 
Buah2an pilihan

Cara2:
Pukul telur dahulu. Kemudian masuk semua bahan2.
Kukus 15minit & cucuk dgn garfu nk tau dh msk atau belum.

               


Oat tu ku kaut pakai sudu je. Tp next time tolor tu kena buat stgh je larr.. Bau tolor kuat hihi cium afiQ pon bau huwaahahaha. Kalo nak pakai sebiji gak kena lebihkan oat la yek. Ikut citarasa memasing. Lor ni ghuper sebelum dimasak ekk. Daku guna buah epal dan mangga. Malam tadi ayah balik bwk mangga zupp zapp ku ke dapur terus pilih yg masak ranum @ ala2 benyek sikit tu suap pada afiQ. Omak pon samo yo ngap jugok. Hahaha. MANISSSSSS!
Daku boh dlm bekas yg tahan heat dlm oven sebab xde mangkuk kaca, tah apa ke namanya. 
Boleh rujuk sini cth mangkuk kaca tu. Resepi pon dr tuan tanah blog ni gak :)

Dah siap! Owh macam ni jer.. Cam biasa sblm suap kat incikBoss omak la rasa dolu kehkehkeh..
Emm manis buah je. Tp epal tu tak berapa hancur la plak bila ku lenyek2. Maka amik blender dan blend ler apo laie.. Ngappp sama incikBoss. Aumm nyum nyum.
Kalo omak apak nk mkn kena buh susu sket. dlm 1sd teh je @ stgh. Hepp! tak elok mkn manis2 nih hihihi.
Bukan habis pon afiQ mkn. Lebih tu simpan esbok. Biasa ku simpan food baby yg dah msk hnya 24jam. Paling lama 48jam je ekk. Huii kalo sejuk2 ni lagi sedapp gaknye :) Mau omak yg mkn ni

Ni sarap afiQ. Abg aQiL?? Hah dia dah mkn seketui karipap keledek dan ngendeng nasik mok emak dia. Hahaha konyang. Minum susu pon tak habeh. 

Tgh hari plak? Ni dah kul 1547 ketiga2 hero masih belayar entah ke mana. Daku msk kcg pjg goweng sama ikan selar kunin msk singgang yo. Tambah ado sambal blacan tu kan. Laukpauk tok beli lagi. Habeh dah.
Lauk afiQ byk plak ehhh... Menu afiQ lak cuma kcg peas+labu shj. Rebus. Kisar2 halus. Omak rasa.. amik sudu hermm ala2 jamie oliver tu kan. Ado yg kurang nih. Kurang kick! Apo laie amik kurma dlm angka ganjil (kupas kulit) blend sekali lagi. GRrrttt.. Ha baru la sodap!
Sapo yg diet tu leh yo mkn cam gini ha. Konyang perut sebab tekstur kcg peas tu aduhaiii...
Kalo omaknye versi tambah kan dgn daun bwg, bwg putih, kisar. Slurpp!
Versi afiQ nye mmg NO garam2. Dia kecik lagi. Letak kurma sebab nak kasi manis sket.
Bak kata omputih ; Stand Up for REAL FOOD :)


Okies! Terima kasih kerana sudi membaca.
Wassalam...


Pejamcelik dr ngandung smpi afiQ 8bln br 3-4x je mkn fastfood. Syabas utk diriku. Harus tolak tepi terus nih. Zasss!

No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.