NUFFNANG

Friday, April 6, 2012

Lempeng Pisang


 Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Okey, entry hari ni nak berkongsi menu2 air tangan daku utk anak2. Maklumlah daku baru belajar bab-bab pemakanan bayi dgn betul.

Ini antara stok yg perlu ada kat umah. Kismis, prunes, kurma, buah2an, oat, dll.
Dah beli 3thn baru nak guna balik slowcooker ni ekk. Nasib okey lagi. La ni daku masak Oat+prune+kismis(ganjil)+pisang. Kalau pki slowcooker ni campak je semua dan tunggu 3-4jam tp kena jaga gak kot air cukup ke idok ekk :) Sonang je. Sementara tu bleh la kemas2 rumah. Kalau atas dapur messy sikit n kdg omak lupo! kusyuk sgt mengemas n layan anak2 ;p
Cenggini la rhopernye yek.

Bila dah siap gini la, tak cantik pon kan hihi. Tp afiq masih mkn yg blend punye otey!
Kalau agak2 blend kasar pon dia tamo mkn, blend la halus2 :)
Boleh habis ni dia mkn 
Kudap2 mkn prune :)

Pagi ni plak abg aQiL yg sarap byk kali. Kat kedai dah mkn bihun goreng, tinggal 2suap je tak habis. Balik umah daku nak buatkan adik afiQ lempeng pisang.
Daku amik kat blog Maghfarah. Byk juga resepi homemade yg mudah diblog beliau.
Bhnnya: 1/2bj telur gred A
1 sd/teh unsalted butter
1 sd/B tpg attar
2bj pisang saiz cute
Campur semua bhn & msk ataks non-stick pan. Siap.

Tp omak derhaka resepi ekk. Pakai 1bj telur, 3sd/B tpg gandum, 1 1/2 bj pisang berangan. Lagi campor oat afiQ yg kat atas tu tak habis dlm piuk :)
Lenyek2 dulu pisangnya dan pastikan bayi dah ikut 4rules day utk telur utk elak alergik :)
Godak2, leser2, terbalik2, angkat dah hidang. Abg aQiL yg mkn byk!! Mmg sedap sebab omak eh pon join sekaki ;p. Adik mkn sekeping je mungkin tekstur agak kasar lagi utk tekak dia walau omak dah picit2,lenyek2 ;(.
Huh! tak pandang dah kirik-kanan dah dia ;p

Nanti daku post cara2 nak buat homemade stok ayam pulak ye. Mudah je tak perlu beli sebab xde MSG, xde garam, dll yg tak elok utk bdn. 

Okies. Terima Kasih sudi membaca.
Wassalam.


***Agak mudah bila nk post & pilih gambar bila dah upgrade blog :)***














No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.