NUFFNANG

Tuesday, April 3, 2012

Adorable abg aQiL

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Dah lama tak update perkembangan abg aQiL nih. Yelah sejak dah jadi seorang abang ni kan haa.. Dah lama2 mmg nampak la rupa seorang abg long kan. Masa memula dpt adik genap2 umur abg aQiL 2thn 5hr.. Beza 5hr je ngan adik afiQ dlm bulan yg sama.. Pandai mak bajet ekkk hahaha. Dlm usia begitu mmg susah nak faham apa yg dia ckp. Semuanya 'buu', tunjuk2 aje @ tarik2 tgn kita kalau nk apa2. Daku yg 24/7 duk ngan dia ada la faham sikit2 bahasa anak, tp cer kalo ayah.. Hoh! tak faham, tanya byk kali hahaha. Dah lama2 baru la omak eh bgtau ank awk ckp ini..ini..ini... Owwwh! baru ayah faham ;p. Hermm kdg2 ada masa omak pon tak paham deh!
Jgn risau kalau ank lambat cakap. Yg penting kita sbg ibubapa kena rajin.. errr Omak je rajin ;p. Rajin ckp ngan dia, rajin doa utk dia supaya dia boleh ckp dgn betul. Memang mengambil masa. Bila dah ada adik barulah abg aQil bersemangat sikit hahaha.. Sebabnya omak lagi byk ckp @ bebel lebih drpd biasa wakakakaka =p

Dulu dia pangge lori BIBO ok!
Rupanya daku ajar salah, kalo sebut bombe dia sebut bibo
Nak kena ajar bahasa baku.. BOMBA ok baru dia sebut betul =P

Kalo ada fanclub jentera berat boleh dok abg aQil masuk?
Kalo beli KELETA main kejap je, pandang sblh mata. Adik main pon dia tak kisah. Tp jgn la usik lori2 dia huhuhu.. Ada lori yg org len boleh main, ada yg tidak Hoh! anak ayah betui
Huh! bumbelbee adik afiQ pon hado.. Br 2mgu naik

Sayang adik. Teman adik main. Adik dah boleh duduk walau tak berapa stabil



Skrg dia mmg dh pandai bual2, ckp itu ini, tp nada pelat nya tetap ada. Jgn tak tau ayah dia kecik2 pon pelat sokmo malah sampai dah sekolah berbotol lagi T___T, mana tak tumpah kuahnya kan.. Takpe Mak sabar nih :)
Yg pelik sikit dgn dak aQiL ni dgn kanak2 sebaya dia ialah; Tingginya seperti kanak2 4-5thn (umur br 2thn 8bln), Tidak berminat dgn gula-gula, vitamin tablet dan yg sewaktu dgnnya, Tak excited bila ajak pegi playground @ tak heran (kalo budak lain dh lompat2 siap tamo balik), Pantang org ajak naik motor @ kereta dia akan ikut (bahaya nih), Org kasi apa2 jajan @ makanan dia tak ambil (siap tolak2 ngan tgn), Suka sgt coklat & aiskrim tp sgt susah nak gosok gigi+ubat gigi huhuhu.. Lebih suka main @ buat keje sendiri.

Mmg rasa dia mcm lambat sikit tp xpe sebab dia nk belajar benda baru. Dah pandai kira 1-10 (in english) walau ada yg tertinggal (selalunye no7). ABC belom terror lagi. Sgt suka bila omak eja A aa, Y.A.M yam... Dia sambut AYAM.(mcm upin ipin) Good boy! Omak tukang eja dia tukang sebut, tahu pulak tu. Yg tak tahan "ma lowi ma" Ok la. LO lo RI ri.. LORI hahaha. Bila dah habis, dia eja sendiri yg hanya kedengaran A aa...LORI, A aa.. LORI TRELAR, A aa.. LORI BOX... Aduhai anak semua A aa. Semua Lori phewww! Ni la anak seorang Pilot ;p Ayah pi keje bwk lori treler kan...Jgn tak caya pilot2 yg lain pon anak2 mereka sgt suka dgn kenderaan berat nih hahahaha. Lagi satu pandai tuang air dr jag ke cwn selagi tak penuh! huh.. Jiran2 pon dia dh tau nama.. MakJai (pangge majai), MakRos (pange Aawos), kwn2 dia Danish(anish) ngan Airil(aril). Kira dia tau dh jiran2 keliling. Siap muka tak malu masuk umah org sbb omak tak kasi main luar =p.

Daku mmg nak cari buku2 yg sesuai utk dia. Nak cari kamus bergambar oxford. MOmies2 ada cadangan tak? Tak berapa pandai gak nih nk memilih buku yg sesuai dgn umur dia.. Besok cukup 2thn 8bln :). Adik afiQ pulak 5hr berikutnya cukup 8bln :).. Kalo kata flashkad mmg ada 2kotak kat umah ni. Belajor kejap je sudah nye dia buat main pondok2 ;p. Okeylah sampai sini dulu kisah abg ACIL.. Asyik citer psl adik je kan.. Kasi can lah kat abg pulak :)



Okies!
Wassalam

3 comments:

chepah ila hussein said...

ok arr tu sebut lori lowi...
anak aku sebut toyi...wakakakaka

eB ezrin said...

wahhhhh gns tuh.. leh geget lori.. ;p

wan nurul hezrina said...

ikut bapak dia suka lori.hahaha..takpelah shima.ko terbalik ngan aku.sofia lambat merah cepat.aqil lambat afiq cepat.mcm sofia nak dudukpun mmg kena pegang.tulang cam tak kuat lagi.tak merangkak lagi baru merayap mcm askar.merah serba cepat.jalan,cakap,gigi.semua cepat.sofia gg tak tumbuh lagi

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.