NUFFNANG

Tuesday, April 10, 2012

Masa berlalu..Kau kian membesar...


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh


Abg dan adik.
Sungguh la merindui abg waktu dia masih bayi.. Rasa cepat sgt, sepantas kilat masa berlalu. Bak kelipan mata. Zass abg aQiL dh 2thn 8bulan. Rinduu.. Sebab aQil membesar dgn pantas akibat lahir pun besar kikikik. Bila turn adik lak Omak eh pelik. Kenapa adik mcm tecit jew nih. Rasa nak picit2 sebab gitu je bdn dia. Haip! Patut pelik ngan aqil bukan ngan afiq. Yelor kita pelik sebab dpt aqil mcm dak umur 1bulan. Adik normal je.
Memang rindu sungguh la...
Gambo di atas kiri masa aqil umur 9bln dh ada gigi 2btg kat bwh. Gambo adik lak umur 7bln>.
Tp yg cepat nak berdiri cenggini ialah adik. Rasa2 mcm tumbuh gigi lambat, abg aqil lagi cepat :)
Takpe dik, dpt kaki dulu la baru tumbuh gigi ekk..
Baju merah tu pun ghaser2 adik afiq setawon kot baru leh pakai weee~
Banyak lagi baju2 aqil yg afiq belum bleh pakai. Yelar dia nye baju cari saiz 1-2thn nye masa baru berapa bulan hahaha. Tu yg adik tak leh pakai.. Simpan aje dulu. Besok2 leh pakai. La ni kena gak beli baju jalan yg sesuai utk dia.
Rindu masa aqil kecik...

Okies! Terima kasih sudi membaca.
Wassalam...



4 comments:

wan nurul hezrina said...

mmg cepat anak2 besar.kitanie sama chemot.pasnie anak num 3 ko ngandung dulu.aku hold jap.haik hik hik

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Akak pun tersangat rindu masa Iman kecik2 dulu... Haritu baru borak2 dgn hubby mengimbas kenangan la konon...hehehe... Kejap sgt masa berlalukan tup tup dah bosar! :)
Aqil sebaya dgn Iman 2 thn 8bulan :)

ShimaSalleh said...

Wan:
Hamboih! hahahaha tak dan la daku dulu. HOLD jugak... ;p

W'salam KakMar:
Kann.. Iman ngan aqil beza 3hr jew kan kan.. Sebab aqil besar sgt tu yg zaman bayi dia tak berapa nak rasa huhuhu...

Cik Rose Cute said...

betul tue...cepat betul budak2 sekarang membesar..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.