Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh
Nak share cara buat stok ayam homemade. Bhnya;
sebtg china leek
1btg lobak merah
1bj bwg Hollad/bwg kuning
800-1000gm kaki ayam (daku guna tulang2 aje)
1750ml air
*boleh tambah 2ulas bwg putih*
Caranya senang bak petik jari je.
Potong bhn2 dgn potongan yg besar. Masuk periuk + Air hingga menutupi bhn. Didih hingga masak
Tak perlu letak garam ye
Dah siap masak, tapis ye. So dpt la stok yg jernih tuh
Tapi daku rasa syg n membazir maka, keluarkan tulang2 ayam. Yg lain2 blend dan tapis.
Tu yg stok daku kaler oren2 ekk. Dah siap masuk dlm botol camni. Senang nak masuk peti ais kann.
Kot anak2, suami demam boleh je hirup sup ni :)
Stok dah siap, lunch utk aqil n afiq daku buat pasta+puri peas+puri jagung+Labu.
Untuk afiq haruslah blend halus ye. Tp aQil kurenggg sket nk mkn pasta-masta nih. Dia lagi selera mkn nasi!nasi!nasi! campo teluQ dan kicap. Haih!
Untuk menu hari ni... Sarap biskut je. Air xde! hukhukhuk!
Notis pon xde. Cer kalo dia bagi notis, ada je air keluar cehhh
Entah kul berapa la nak ada air nih. Kalo pas zohor xde air maka amik talipon dail nombor ayah kringgg kringgg.. Ayah balik jap bwk pi mkn, lapor dah ;p Boleh cenggitu hihihi
p/s: Adik afiQ dah boleh duduk tegak sejak malam tadi :) Tik!Tik!Tik! lagi 2hari 8bulan
Nanti kita share gamba ekk
Okies. Terima kasih membaca.
Wassalam...
3 comments:
As salam Shima,
Bagus jgk buat stok ayam mcm ni ek... boleh guna utk sayur atau masak ape2 kan :) Simpan dlm freezer bg beku thn lama, ye tak? :)
rajinnyer. suker tgk :)
cayalah shima..sng ada stok ayam homemade..
Post a Comment