NUFFNANG

Wednesday, October 9, 2013

Bila ada & Bila tiada

Penyapu mini


Dulu.. ecehh macam lama sangat kan.. Kira2, lamanya sebelum menjadinya abg aqil ;p...
En.Ayah kerja bawa lori tembikai tau, ore kelate goyak buah timun hihiiii

Kat lori en.Ayah memang sentiasa ada penyapu mini ni. Mudah nak bersihkan lori bila2 masa. Maklumlah banyak waktu dihabiskan dengan menunggu giliran yang kadangkala tak pasti giliran hari ini atau esok. Sampai kena tido di kebun @ hutan huhuhuuu...

Tapi kini, en.Ayah bawa treler dah takbeli semua ni. Yelah dulu-dulu kerja tak balik rumah. La ni kerja hari-hari balik rumah. Maka kerja 'menjaga' lori hanya ala kadar hahahahaa...

Kali ni, daku pula memerlukannya! Motif? Senang nak bersihkan celah2 ruang dalam kereta yang berhabuk tu.. Anak-beranak suka makan kan. Maka kena la rajin bersihkan.
Vacum kan ada...
Tapi rumah ku tiada vakum hahahaha.. Rasanya tak perlu kott. Lebih selesa guna penyapu bulu @ penyapu lidi tuh. Penyapu lidi tu kalau buat sapu karpet lagi syokk! bersih! hahahahaa... Vakum mini? Setakat nak bersihkan kereta tu rasanya tak perlu kot. Bazir letrik ajer.. hamboih kan..
Jangan tak percaya, daku guna je penyapu lidi untuk buang habuk2 yang ada dibawah karpet tempat letak kaki dalam kereta tu.. Siap dengan penyodoknya sekali masuk dalam kereta ^_^  hihiii yelah sampahnya tak boleh keluar kan.. Sungguh la gedabak.. boleh bayangkan tak hihihiii
Bila dah ada penyapu mini ni sekurang-kurangnya boleh membantu sedikit sebanyak.. Vakum hantar kedai? Sama je, celah2 tu tetap macam tu.. :)
Tempoh hari pertama kali kereta WLJ ku di polish. Selama beli tak pernah kami pi hantar polish hahahahahaha... La ni nampak la kilat sikit. Takde comot sangat wak Itam tuh ;p

Suka cuci kereta sendiri sebab anak2 boleh tolong @ main air hihiii..

Gitulah cerita tentang penyapu mini ni.
Ehhh! betul ke namanya penyapu mini....????
Dah petang baru nak update..
Bizi kesana sini dan buat kuih ghayer haji ^__^

2 comments:

Maria Firdz said...

dah ada ank mmg wajib de ni..dok ingt nk beli vacum kecik tu plak.. huhu..dh la ank suka mkn dlm kete..dh itu je cara nk diamkn dia... huhu

Rai Ourkizuna said...

rumah kami ada vacum..dapat free je pun.. tu pun jarang guna..hahaha..

bagus ada penyapu kecik ni tau.. boleh suruh bebudak ni belajar menyapu sikit2..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.