NUFFNANG

Tuesday, November 6, 2012

Dimana adabnya...

Entry ni 100%  dari puan blog ChepahIlaHussien yg sangat aku tertarik, menarik dan buat kita fikir.. Sila terjah link tersebut ye... Dengan tajuk Trend? Biadap? Takde adab? entahla..

Walau daku dok area yg dikira kampung jugak, perkara mcm ni jarang ku nampak depan mata. Daku takat mkn stok kat warung2, kedai tepi2 jalan tu je.. Kalau restoran tuh takdelah selalo... KFC tu dah dikira restoran gaktu kan..Itu jelah yg biasa ku pergi. Tu pon limit 2-5bln sekali hakhakhak... Yang selalooooo nampak adegan begini di gambar2 yg byk dipost dlm FB. Bukan kata ku jeles ye..  TIDAK sama sekali.. Terfikir sejenak ajer...  Cuma gunakanlah teknologi tu dengan sewajarnya.. Kamon la.. tgn kat gadjet, mata pon kat gadjet nak berbual pon tak de selera eiiiii.. Cuba time memandu ko wat cenggitu tak ke terbabas ko. Diri sendiri takpelah, melibatkan nyawa orang lain memang lebihhh dah ni kan... Ops apa kena mengena lak? Bila telinga dan jari tu dah terarah ke lain, jgn harap la ko nak tumpukan perhatian pada jalan dihadapan...Lebar mana pun semua deria tuh dah tertutup.. Cayolah. Sebab itu juga daku jarang call en.ayah waktu dia tgh memandu.. Walaupon pakai earphone.. Kalau kecemasan harus la call kan aiyakkkkk!

Apa ada kat entry sahabat ku Chepah tu?

Ku ringkaskan luahan hati beliau...

Apa yang aku cuba nak utarakan adalah hal teknologi yang makin lama makin melalaikan manusia tentang peradaban. Bukan sahaja dari perkataan namun dari segi perbuatan.

Kan? Perasan tak?


Cuba korang lihat, tengok dan perhati. Dalam sesebuah restoran akan ada satu atau dua family makan. Dan anda akan lihat anak-anak di tangan dengan segala telefon, tab atau ipad. Ibu bapa? berborak berdua. Kan? Apa guna makan sekeluarga tapi anak-anak masing masing pegang tepon nak update status!

Penting sangat ke update status instead of berborak dengan mak ayah dan bercerita tentang perihal apa yang berlaku dalam hidup anda. Atau berborak kosong saje. Kan?

atau situasi ini...

Datang menziarah saudara mara. Bila saudara sedang berborak...mata dan tangan ada pada tepon! Hoi, kau tau adab tak? Sambil cakap dengan pak sedara ngan mak sedara tapi mata dengan tangan kat tepon. Apakah? Sebok nak update status semua bagai. Huh!


Seriusnya... Daku lebih rela la kejar anak2 yg sibuk main waktu mkn, makan gilir2 dengan en.Ayah jika makan diluar..Bila dok ngadap gajet je org sekeliling mmg dia tak peduli lagi dah.. Jiran tetangga tak kenal dah. Man la makin lama makin kurang nilai adab2 melayu timur. Daku yg ada pc, astro nih pun kira dah rasa canggih dah.. Tepon memahal mmg tak la daku berminat. Minta maap. Walau ado pc depan mata anak2 nih kan NoWay la abg aqil bleh dok lama2 depan pc yer. Big No! Takat tengok yg learning2 punya ok. Tapi lebih byk daku yg ajorkan dia sendiri. Budak ni lagi cepat tangkap apa kita buat dan dia tiru semula... So jauhkanlah dia dari pc nih hahahaha kijam tak ;p... Bukan kata nak kasi bebudak ni buta IT.. Cuma belum sampai masanya...Pelan-pelan la kayuh kan.. Apa pun ini pendapat daku.. Fikir2kan...


Tambah lagi satu... Pelik sungguh org zaman sekarang... Dinding ko dinding dia jugak (bayanglah betapa dekatnya) sebelah2 ponnnnnnnn jadi gaduh, masam2 muka, siap hantar tah apa2 barang syirik! Tak paham aku wehhhh.. SUKA ek tengok penderitaan org lain? Susah bila ada kenduri kendara... Org sebelah pun dia tak ajak @ tak ingin nak ajak... Bukankah boleh mendatangkan fitnah.. Org dok sok-sek sana sini.. Dengar boleh terpengaruh jangan... Sangat sedih! Lebih2 lagi sesama ISLAM.. geleng kepala... istighfar..

7 comments:

Anonymous said...

terbaek!
nice!

orang tak perasan benda ni berlaku sebab dah jadi tabiat!

sehebat2 manusia dan sekaya2 manusia kubur tetap sama 7 kaki dalam 3 kaki lebar dan yang satu itu jugak kaya dan berkuasa.

aku Chepah!malas nak guna blog ID sebab malas log in.hahahaha

wan nurul hezrina said...

huhu akupun takdernyer nak beli tepon mahai2..bawah 5rat oklah beli..yang ipad merah dok layan2 pu ipad dari langit.Allah kasik.hehe menang hadiah kalau dok idaklah ku beli!

Kakcik Nur said...

Kakcik sekarang memang sangat jarang berjumpa jiran tetangga. Keluar subuh, balik senja... masa yang ada untuk hal dalam rumah pula...

IntaNBerliaN said...

a'aaa betoi tu... kdg2 org xsedar psl ni..

Yaya Azura said...

kadang-kadang mak pak budak pun sama..asyik menekan handphone je kejenya

Rai Ourkizuna said...

betul tu shima..saya pun kadang2 ada jugak guna tab atau smartfon kat kedai makan..tapi lepas makan la.. lepas melayan bebudak ni makan..

thanks promote program kaching kaching.. :D

Aimi Syahirah said...

Wow! Nice blog here! Jom view saya juga!=) http://www.aimisyahirah.com/2012/11/urban-street-winter-photoshooting.html Itulah Melayu zaman sekarang.. Taktahu la nak jadi apa..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.