NUFFNANG

Monday, February 20, 2012

Jom ke panggung...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Suka letak gambar anak2 kan! Ehh suka la hihihi.. Mereka yg comel, mak tak comel so takyah enterprem kikikik. Hari mgu kome-kome semua kemana? hikhik.. Kami anak beranak pi dok panggung. Bukan panggung wayang ha.. Tp panggung tempat sampan2 kat sungai tu ber'parking' kuikuikui.. Kitorg gi situ je teman ayah repair wat papan lantai perahu dia la apo laie.. Berejam jgk la, pas zohor. Panas terik. Smpi afiq pun takmo nenen. Cuma kasik air zam2 je masuk dlm botol.. Ada la byk 2sudu je hihi..
Tgh musim2 udang galah ni mmg rajin la ayah turun sungai. Memula kasi la bini dia ni mkn dulu hihi. Pastu mmg ramai jiran2 yg tempah. Semua nk merasa kan. Tp kami tak jual. Bagi aje. Tp sekali je la sbb nk kasi yg lain2 :) Klu nk kali ke-2 kena la turun ke sungai mancing sendiri ye huhu.. Sampai itam dh encik ayah, mengelupas kulit jgn ckp la. Tp dia suka :)..
Daku suka udang yg kecik2 tu je. Yg besar2, galah2 tu semua kasi kat depa. Pepandai la bahagi2kan. Tp la ni dh beberapa hari hujan, klu air tak cantik maka udang pun kurang la..

Nak citer sikit.... Satu hari tu tgh en.suami siap2 nk pi mancing, br je nk alih sampan ke tangga BedebushH! enjin Yamaha tu jatuh ke sg. Dia pun terjun dgn labu2nye.. eh xde labu ;p.. Menyelam lah beliau nk cari enjin tp xjumpa!!! habis talipon, kuyup dah (nasib bleh pki lagi). Kena la dia mendayung aje..
Besoknye abg ipau pon selam pulak nk cari enjin (sbb dia pon nk pki gak). Syg woo dh la mahal. Enjin 2nd hand pon dh rege 4k! Gulp! Dia ikat tali kt pinggang n selam. Sblm tu cucuk2 ngan kayu dulu. Ank dia pegang tali tu. Dia selam punya selam... Alhamdulillah dapat!! (abg ipau ni orgnye NEKAD) dan enjin masih boleh dipakai wee~ Korang bygkan gigi palsu dia terjatuh dlm sg tu pon dia bleh selam cari.. Guess what?! JUMPA!!! Punyalah nekad.

owner sampan


Cuasa fanasss hihi..
abg aQiL syok main batu baling dlm sg.

Mak siap bwk stroller? Aiyoooo hahahaha


Dak cumil nih br bangun tido. Keta benti dia pon celik la hohoho

Aaaa... senyummu mengguda la syg ><,


Tak lama pas asar hujan turun selebatnye. Kitorg teduh dlm keta je, ayah kena hujan buat kesekiankalinye sbb nk abiskn kerjanya.. sikit je lagi dh alang2 siapkan terus. Pastu pi singgah umah akak berehat n solat.. Mlm nk pi berurut, tp xde rezeki.. tukang urut no at home hihi.


Wassalam...

4 comments:

eB ezrin said...

rajin eidt gambor. lawo ler :)
tapi biar betoi. wahhh smnagat waja yer?

ShimaSalleh said...

Haha.. edit biasa2 aje tuh tak leh lwn tokeh eB kikikik... Tu la mmg semangat waja perdana betol beliau hahaha :D

wan nurul hezrina said...

seronok tgk ko..eh gula perang leh guna ek l=dlm mknan?

ShimaSalleh said...

WAN: DLM FOOD BABY XLEH TAU. MAK BABY BULE LAH HIKHIK.. LABU TU PON DH MANIS

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.