NUFFNANG

Friday, February 24, 2012

Diabetes di usia muda...

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Agaknya mengapa ramai orang dewasa mudah mendapat penyakit kencing manis

(diabetesmellitus) di usia muda?


Dalam satu kajian yang dilakukan, susu formula akan menyebabkan lebih banyak insulin

dikeluarkan dalam tubuh bayi berbanding dengan bayi yang disusukan dengan susu itu, bagi

mendapatkan kandungan glucose yang sama.

Ini bermakna, sebagai contoh ringkas, untuk mendapatkan kandungan glucose dalam darah bayi sebanyak 5.0 mmol/ml, bayi yang menyusu susu ibu mengeluarkan 20 unit insulin, sementara bayi yang menyusu susu formula memerlukan lebih 20 unit insulin.

Jika berterusan diberikan susu formula, maka secara perlahan-lahan bayi ini mengalami ‘insulin resistance’, di manalebih banyak insulin digunakan untuk merendahkan kandungan glucose.

Apabila bayi menjadi dewasa, ia akan mudah mendapat diabetes mellitus walaupun ibu dan bapanya tidak pernah mengalami penyakit kronik itu.
Agaknya mengapa ramai orang dewasa mudah mendapat penyakit kencing manis (diabetesmellitus) di usia muda?

Dalam satu kajian yang dilakukan, susu formula akan menyebabkan lebih banyak insulin dikeluarkan dalam tubuh bayi berbanding dengan bayi yang disusukan dengan susu itu, bagi mendapatkan kandungan glucose yang sama.

Ini bermakna, sebagai contoh ringkas, untuk mendapatkan kandungan glucose dalam darah bayi sebanyak 5.0 mmol/ml, bayi yang menyusu susu ibu mengeluarkan 20 unit insulin, sementara bayi yang menyusu susu formula memerlukan lebih 20 unit insulin.

Jika berterusan diberikan susu formula, maka secara perlahan-lahan bayi ini mengalami ‘insulin resistance’, di manalebih banyak insulin digunakan untuk merendahkan kandungan glucose.

Apabila bayi menjadi dewasa, ia akan mudah mendapat diabetes mellitus walaupun ibu dan bapanya tidak pernah mengalami penyakit kronik itu.

** Satu sebab shima mengambil langkah ubah pemakanan afiq dr skrg. Dah tak boleh sumbat apa shj mcm org dulu2. Tambahan afiq ada peluang utk ada kencing manis sbb masa ngandungkan dia shima GDM**


Boleh jadikan ini sbg panduan:

Milk and Milk Products

4 Servings per day

4 oz. (1/2 cup) milk

4 oz. (1/2 cup) yogurt

1 slice cheese (1 oz.)

Protein Foods

2 Servings per day

1 oz. cooked meat, fish, poultry

1 egg

1/4 cup salmon or tuna

1/4 cup dried beans or peas

Breads, Cereals and Grains

6 Servings per day

1/2 slice bread

1/2 cup dry cereal

1/4 cup cooked cereal

1/4 cup rice, noodles

3 cracker

Vitamin C Rich Fruits/Veges

1 Servings per day

4 oz. (1/2 cup) juice

1/2 medium fruit

1/4 cup vegetable

Dark Green & Yellow Fruits/Vege

1 Servings per day

1/4 cup vegetable

1/2 medium fruit

Other Fruits/Vegetables

3 Servings per day

1/4 cup vegetable/fruit

1/4 cup potato

1/2 medium fruit

4 oz. (1/2 cup) juice (fresh)


Sumber: HSFFYB, Klinik Dr.Zubaidi

No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.