NUFFNANG

Wednesday, February 29, 2012

Bubur Nasi Afiq

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Masuk hr ni dah hr ke3 afiq mamam bubur. Sblm2 ni mkn buah2 & sayur2 je.. Memandangkan lagi 2mgu (+-) nk masuk 7bln daku pon kenalkanlah dia ngan nasi plak.
Memula buat bubur kosong je, buat lebih sbb abg aQil leh mkn skali.
Masa pi panggung tempoh hari time tu la pertama kali afiQ mam bubur. Laju betol dia mkn. Isi dlm botol avent je senang keje hahaha. Bwk 1 1/2oz tu habis dia makan. Agak terkejut jgk la sbb biasa food baru mmg tak habis.
Smlm plak ubah, mak buh pear n ikan bilis (rendam 2-3jam, sangai, blend). Pon buat sikit je dlm 3sudu besar. Yg belen tu abg aqil la yg mkn. Simpan sikit utk mamam hari ni :))
Smlm mmg tak disangka, 2x afiq mkn. Tgh hari mkn sikit je. Pastu ptg mkn lagi 1 1/2oz habis gak! huh huh.. Suka nasi gaknye dak tecik nih. Bagus bagus. Cuma kena pantau sbb takat hr ni belom poopoo lagik huhuhu.. Ayah pon dh belikan pisang smlm 2sisir hahaha... Byk tol pisang! Bleh la buat kuih ptg2 kan :)
Hari ni tgok byk mana dia mkn. Smlm simpankan 1 1/2oz gak utk mkn hr ni. Nak lagi mak lenyek pisang ajelah ye nak theeee theeee..



Sorry, gambo buburnye xde. Tak dan nk tangkap hahaha.. Moh tgok gmbr afiq je la....



Wassalam...





** afiQ mamam habis 2oz bubur nasi n poopoo dgn byknyeeee**

6 comments:

fieda said...

besor doh hero shima ni..

MaryaYusof said...

Salam Shima,

Alahai, omak eh rajin bebenor makin sihatlah si Afiq ni... Suka akak tgk ko rajin2 buat mcm2 utk si manja bam bam ni... Iman kurang nak mkn lah... mkn nasi 2-3 suap terus dah taknak... mcmana nak buat ye :(

ShimaSalleh said...

wsalam kak Mar,

Iman sama la dgn aqil. Mkn nasi berapa suap je. Klu ikutkn dia hari2 nk mkn telur tau! Mana bleh. Kdg tukar kasi makaroni sup @ goreng2.. Kdg sehari tak mkn nasi dok mkn kuih je mcm smlm. Byk gak dia mkn cekodok pisang hehehe...

wan nurul hezrina said...

RAJIN KO MASAK.AKU SOFIA DAH START MAKAN DAH..OKLAH DIA NAK MKN..TAPI ARINIE DEMAM TUMBUH GIGI.

eB ezrin said...

xdep afiq pn sdp cam bubur jgk. aaaunmmmmmmm gr grrrrrrrrrr :)

ShimaSalleh said...

Wan: dah ada gigi dah? copatnyee

Eb: grrrrr aumm aummm muahh muuaahh hihihi :D

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.