NUFFNANG

Monday, February 27, 2012

Anatomi Super-Mama

Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Apa yg menariknye supermomma nih


+ Peka bau semua kategori- Makanan, persekitaran & perseorangan terutama bahan 'nyah' buangan anak2 sendiri

+ Boleh 'membaca' minda anak2 (termasuk suami)

+ Mengingati manu 'mesra' kanak2 di SEMUA restoran keluarga. Kajian turut mendedahkan bahawa setiap wanita yg mempunyai anak membuatkan mereka lebih bijak dlm byk perkara!!

+ Mengimbas sekelip mata- Berkemampuan membeli-belah dlm tempoh 45minit shj

+ Peka keadaan terlalu sunyi @ tangisan kanak2

+ Bahu menjadi penyokong telinga ketika bercakap dgn telefon berjam2 lamanya!

+ Boleh berfungsi 'mengepit' barangan pada jangka masa yg lama

+ Kuasa cinta tanpa berbelah bahagi ; Boleh menangis hanya dgn sekadar mendengar berita kematian bayi org lain

+ Menyimpan bukan sekadar dompet wang dan alat solek, juga botol susu, biskut, tuala dan sepersalinan pakaian serta lampin anak setiap kali keluar rumah

+ Boleh memberi tumpuan kepada anak2 berumur 4-6tahun sekali setiap 4minit @ bersamaan dgn 210kali sehari

+ Menambah berat badan sekitar 15kg ketika mengandung

+ Boleh berlari dgn kasut tumit tinggi dan menukar keupayaan sbg tgn 'lebih' utk menutup pintu kereta/rumah apabila kedua2 tgn sarat mengendong anak dan mengangkat barangan dapur yg dibeli dipasar raya!

+ Kepantasan menukar lampin : 2minit 5saat

+ Mendukung anak sambil satu tgn lagi menyuap makanan, manulis nota, mengacau masakan di dapur. Juga boleh memandu sebelah tgn sambil membuka plastik balutan atraw pada kotak minuman!

Sekitar tahun 1970, wanita berkahwin awal dan bergelar ibu pada purata umur 21 tahun

Perhatikan betapa hebatnya struktur seorang ibu kerana sememangnya kaum wanita mempunyai kelebihan melakukan banyak perkara dalam satu-satu masa!

6 comments:

chepah ila hussein said...

supermom.superwife!

eB ezrin said...

conclusion: haku kwn lewat ;p

ShimaSalleh said...

Hahaha.. Best kan.. Amik dr buku astroview..

Eb: Takpe masih bleh dimaapkan ;p

NzA said...

setiap ibu adalah supermom.....

wan nurul hezrina said...

haha kelakau aku nengok lukisan kartun kat atas=)hikhik

weh ko supermom?aku super mom?bolehlah.hehe

ShimaSalleh said...

Wan: semua supermom, ayah gerenti tak dpt lawan nye hahahaha

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.