NUFFNANG

Thursday, January 6, 2011

Keputusannyerrrr....


Hari khamis biasa klinik mmg penuh la dgn ibu2 mengandung wat cek up kan.. Asalnyer aku nk amik keputusan BSP yg diambil smlm.. Ala yg kena cucuk amik drh pat kali tuh. Tp kena buat cek up cam biasa gak.. Dtg kul 9lebih.. pejam celik 3jam aku kat klinik Huh mmg ramai.. jenuh tgu dgn lapar lagi smpi sejuk2 bdn ni ha..

Keputusannye normal je drh aku tu 4.8, 4.4, 3.9, 5.0.. kalo tuk ibu mengandung paras gula bwh 7 kira ok xde pape masalah.. Tp kisah aku ni terpaksa dipanjangkan... Alkisah masa aku buat MGTT hr tu dpt keputusan 8.4.. Pehtu dh buat BSP smlm, ku igt abis cerita sampai situ je bila keputusan ok.. TAPI... Sebln sekali aku kena amik drh jugak, buat BSP jugak huhuuu sebab takut baby berisiko bila ibu kencing manis.. Maknanyer aku kena la repeat BSP lagi sebln sekali. Doc kata byk komplikasi kalo de kencing manis.. Kalo keputusan tak ok awak kena wat BSP 2mgu sekali, kalo tak ok jugak kena dok spital huuuuuuuuuuu Lagi haru mendengarnyer..

Apa2 pun berserah ajer la urat tgn, amik kaki kalo tak cukup haha. Urat dh la HALUS susah nk cucuk. Cegah dulu sblm rawat. Pun nk kena byk excersize ni main kejar2 ngan aQiL dgn lebih kerap hoh! hoh! Larikkkkkkkkkkkkk Hahahaha... Kesimpulannya ini dugaan mengandung kali ke2.. Walau ku muntah cuma sekali sehari je, tp mkn nasi ciput, susu tak minum (loya), letih jgn ckp la semua benda mls nk buat ni ha, umah pun dh mcm tongkang pecah ngan menan aQiL merata2 hahaha... Sabar aje lah yer. Berserah aje la ni..

Ada petua @ pemakanan utk ibu mengandung yg mcm saya?... Errrmmmm susu kambing dh boleh minum skrg ke tak leh lg? Baru 8mgu ni...

Dugaan.. dugaan...

6 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

ko buka blog kak engku bidan bersalin.blog aku pun ada tgk label2 yang berkaitan ngan kehamilan.

.::s.H.i.M.a::. said...

okeh thanks

eB ezrin said...

susu kmbg utk aper yer?
kalo x nk anak kuning... jgn mkn benda2 yg ader pigmen kuning...
nk anak kulit cantek
makan delima >_<

TQ yer sudi polo eB ;p

.::s.H.i.M.a::. said...

hihi tq eb.. Ada baca kalo xnk ank kuning n mudah kena sakit boleh minum susu kambing masa hamil cuma xtau bila bleh minum. Mcm air kelapa 6-7 bln dh bolah minum kan utk kulit ank bersih. Kira minum susu kambing tu cam jaminan ank lahir kang xkena kuning la. Dan mana tau leh kurangkan gula dlm drh hihi... Tak sanggup kena cucuk. Bukan sebab takut @ sakit tp org urat halus ni susah nk cari n missi cucuk pun pd tempat yg sama, berdouble2 la huhuuuuu tu yg cepat je lebam...
Tq juga sbb sudi follow hehe ;)

eB ezrin said...

ooo g2...
kalo kat spital.. diorg x bagi pulaks... hik3...
sbb tuh eb polo cara cina... x mkn karot & betik >_<
alhamdulillah aed ok...
aerish dolo... tinggi.. nk kena tukar darah.. takot oooo... nanges2 eb...

knaper ader mslh tuh yer?

.::s.H.i.M.a::. said...

entahla parents xde diabetes pun. Sebab kena amik drh tu hanya kerana anak sulung lahir besar 4kilo..
Psl jaundis ni sumer baby ada kan cuma tinggi n tak tgi ajer. Kalo minum susu kambing bleh mengurangkan sket..
Psl amik drh tu tuk tau kita de kencing manis ke tak berserah ajer la kan. Byk risiko kat baby kalu drh ada gula yg tinggi.. Terpaksalah serah urat tgn ni hikhik.. Hr tu minum air gula bacaan merah.. 8.4.. Tu yg takut suspek kencing manis

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.