NUFFNANG

Friday, January 21, 2011

10W

Sepuluh minggu suda baby yg dlm pewot nih... Tp rasa cam tak ngandung kalo tak dipikirkn fenin pale 24/7 tuh la hahaha... Buat pertama kalinyer masa cek up smlm berat bdn ku turun.. Erkkkkk sebab apa???? Sebab berat ku masa ngandung aqil tak penah turun tau! Naaaaaaaaaaaaaikkkkkkkkkkk sajer okey!

Ha kali ni plak aku turun 0.4kg @ 400grm.. Haha mmg seronok gak tp biasa la missi dok tnya naper berat turun...? Ku ckp la skrg masih muntah lagi, n ku pun perlu diet okey... Mlm kalo nk mkn mesti sblm kul 8.. Mkn nasi jam 6@7 ptg.. Kalo mlm lapo, al-maklumlah aqill kdg dok ngempeng lagi tanak botol, maka ku minum nestum ajer, biskut meri @ roti. Kurma tu mmg jd gula2 aku la.. Hari tu beli RM4 dh nk abis pun ni tak smpi semgu haha.. Dok mengunyil-ngunyil je mulut ni.. Ku juga elak tido ptg.. Klu tertido pun xsmpi sejam.. Nap je la kan..

1st Preggy~32w


Ku buat sumer ni cam seksa bdn je kan. Tp ku tanak baby besar lagi dr aqil. Kalo leh turunkan kita turunkan tu pun dgn kuasa Allah Taala.. Ku planning ajer. Takleh dok diam2 ajer mesti aktif biar baby senang kuar.. Ermmm masa aqil pon senang juga tak sangkut pon even dia 4kg haha.. Lg satu nk ada tenaga tuk teran.. Masa 1st time dulu tak pandai kan... Missi smpi kata ku tak teran ni.. Takpe pasni teran sungguh2 dan nikmati kelahirannya hehehe..

Ptg2 lak layan aqill main kat luar rumah. Biasa la dh main kat luar tu sumer benda dia jakun nak pegang.. Tp dia ni hnya bermain dgn batu, daun dn lain2.. Maksudnye dia tak heran dgn brg permainan.. Hoh ni kalo dh dok kg ni abis dia masuk dlm semak, main dlm parit hahaha.. (Mcm ayah dia ni).. Adaaaaaaaaaaaaaa je yg dia main n benda yg kita sendiri tak sangka dia nk main n ambil tau!!! Tu yg kena watchout dia betul2..

Berlari-larian la mak dia ni kejor dia ke sana ke mari... Smlm smpi nk pitam, Ni bdn dh berpeluh sejuk dgn lapar lagi... Haishhh tak tertanggung rasanyer.. Masuk dlm rumah suruh en.somi lak amik turn jaga aqill.. Ku terus terbaringgggggggggggggg Arghhhhhhhhhhh kalo lmbat sikit mau tumbang aku kat luar tuh... Tak lama terus mkn nasi n berehat..

Hemmmm itulah aktiviti setiap hari ngan aqill.. Smpi nk tumbang dibuatnyer huhu..Dulu sumer ckp ku kuat tido siang tu psl la ank besar! Ku telan je la kata2 tu. Tu yg nekad takleh tido dis time (baeh kalo dh tetido????? layan je la haha).. Tp Alhamdulillah syukur sebabnye... Walau berat ku naik 20/21kg masa peknen 1st, Ank besar 4.0kg... Tp segala lelemak cepat je surut. Maknanyer yg besar mmg baby.. Omak eh kocik jer cepat kurus hahaha... Tu yg suka tuh. Kira lemak ngandung tu tak kekal la kat tubuh bdn ni hahaha...

Ni la dak 4.0kg tu...


Harapan baby ni idok la besar lagi.. kurang sket la dr aqilll kalo blehhh :D Tunggu je la yekkk

(Huiiiiisssshh byk nyer ku membebel)




7 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

lawa templete nih..takyah tukar dah pas nih..huhu..aku turun gak 1 kg..hukhuk..

.::s.H.i.M.a chemot::. said...

1kg byk tuh!... tp sekilo tu turun sejak ngandung ke baru2 ni? Aku sejak ngandung 51.2, pehtu 52.3, pehtu br turun 51.8 kehkehkeh.. Skrg pon tak byk mkn lg walau perut dok berkeroncong haha...

wan nurul hezrina abd halim said...

ko bukak tutorial HB nih..tapi kalu nak daftar nnt klik HB kat blog aku tau..nie linknye

http://damiaqish.blogspot.com/2011/01/best-tutorial-how-to-register-heartbeat.html

wan nurul hezrina abd halim said...

memula cek aku 68,pastu turun 62 n cek yang ke 3 61..baru 3 kali cek..mmng turun baru2nie bukan sejak nganding..

total aku turun 7kilo

wan nurul hezrina abd halim said...

ko nak tahu HB ko log in cam log in emaillah.nnt dia gtau bape org klik2..klik banyak kali pun takpe.semua bleh..n ko promote cket kat blog.nnt org klik klik gak

.::s.H.i.M.a chemot::. said...

ok tq

nuRuL said...

Salam,
Berminat nak cuba sauna tak? Boleh membantu bakar lemak and turunkan berat badan and terjamin sangat berkesan! Harga sangat reasonable and beri kesan yang sama macam kat spa-spa yang mahal. And sangat flexible sebab boleh buat bila2 masa and you have all the privacy you wanted :)

Check blogshop saya okay!
http://shopahola.blogspot.com

Atau kat facebook, search ShopaholaSauna

Thanks!

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.