NUFFNANG

Friday, April 19, 2013

Aktiviti II

Hari selasa kaklongku ajak ke Masjid India. Nak cari souvenir disamping nak cari tudung, pakaian anak2 hehehe.. Ku drive dan parking di Wangsa Maju.. Abang aqil punya lah seronok nak naik keretapi!
Pilih doc yang paling akhir sekali. Orang pun tak ramai. Abg aqil duduk diam2 je walau sebenarnya dia sangat teruja.. " Mak, keretapi goyang-goyang ke? " " Mak, ada sungai ke? " (bila sampai kat keramat) "Mak, seronok laa" "Mak, aqil nak naik lagi! Nak naik lagi!" Hahahahahahaaa punya lah becok mulutnya kan.. Dapat la naik pergi dan balik. Lain kali naik lagi ye sayang.

 Sampai Masjid India, hujan lebat la pulok!! Kami redah je sebab nak ke Semua House.. 
Tp apa yg dihajati tak dapat.. susah betul nak cari baju pepel untuk budak2..

Haaa... next day release tension kat playground Aeon Wangsa Maju hikhik..
Misi cari baju tak jumpa jugak.. Beli kasut aje..

 
Pinnnn Pooonn!
Kakak Sarah jadi drebar bas

 Sekali dia terperosok bawah tayar da hahahaha..
Gara2 lubang letak kaki tu besar sangat, tak padan dengan afiq yg kecik ni hihiii

 
Merry go round!
Sebelum bergerak afiq nanges bukan sebab takut, tapi sebab "lamanya, bila nak jalan nih! saya nak turun!"

 Lagi sorang.. Puas moklong dia memujuk langsung tamo naik itu kuda!

Next day, khamis.. Anak-anak pakat demam. Dah kata kena hujan kan. Mujur mak sihat walafiat memang berjaga kamu semua. Jumaat pegi klinik sebab abg aqil tak mahu mkn apa2 termasuk susu. Air masak & tido je.. Ubat lagi la dia TOLAK terus. Gi klinik Doc masuk ubat montot sebab suhu 40.4 darjah!
Antibiotik pun tak dpt nak masuk. Asyik keje muntah aje dia...huhu. Weight dah 18kg.

 Adik? melekap aje, dok celah tiak mak aje.. suhu 38.5.. Alhamdulillah adik mudah mkn ubat!
Susah nak muntah. Berat masa ni 9kg.

 
eh eh.. tayang udang galah, mak masak goreng cili ajer.. 

Baju pepel tak jumpa untuk anak2, maka ku beli je baju biru! Tak kisah la bebudak kan. Theme masa adik sanding pakai pepel. Last2 anak2 pun xde nak bergambar hehehee...

Baju & kasut baru memasing.. Terus untuk raya sekali ^_^

Selepas anak2 sihat mok dia pulak kena serangan batuk selesema.. Perit tekak sampai berdarah la time buang kahak tuh kan.. Pehtu abahku belikan dequadin.. ala.. gula-gula tamo la mkn (eksen betol dlm hati ni) Pastu mkn la jugok tak tahan gatal tekak nih! Mkn sebiji! Masyaallah! Terus tak gatai dah.. Elok je dia hehehehe...

4 comments:

Eliss Mie said...

lama dah tak bw nuha naik lrt lepas kes dia nak turun lrt every time lrt berhenti. hahahaha

ms tu dia baru 3 tahun ker 2 tahun gitu :p

eB said...

alamak udg galah tuh... sdpnyer kalo msk lemak :)

Adlin Mohamad said...

yummmyyy udang galah goreng pun sodap ! ..naik lrt anak2 mak x rasa naik lagi kang bawa huru hara siap ade tarian tiang pulak nnt

kinara kinatara said...

bestnya shopping:)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.