NUFFNANG

Monday, April 29, 2013

Sabtu & Ahad


Ewahhh! buka2 terus terpa gambo makanan kan.. Ha.. tetiba mood terajin.. Tiap petang mesti ada dessert ekekeke.. Bila nak layankan tekak abg aqil yg tak pandang nasi tu.. Tak makan lapor pulok kan kan..

Hari Sabtu minggu lepas ku buat Kek Karamel Roti. Sebelum2 ni memang takdan nak buh roti - tak minat - tak sedap ;p La ni pun bubuh roti 3keping je sebab nak try test (sama je tuh!) hahaha.. Abg aqil mkn laju laju..

Hari Khamis mok buat kek cekelat.. Abg aqil ni dah ghuper org ngidam.. apa aje yg terlintas difikiran dia, dia akan cakap.. Pernah tgh hari buta (bute ke?) dia ckp nak makan ghoti chanai!! Mano nak cari nak oii.. Nak makan kopok atok beli la, nak mkn aiskrim la, cokelat la.. Tu yg mok buat dia kek cekelat tuh! haa.. mkn puas-puas! Siap topping lagi tau.. 



Sabtu semalam, buat donat. Masa Ina-IntanBerlian buat entry donut tu, mok salin je resepinya. Hari sabtu baru beriya nak buat.. Selalu nk mkn donut hari Ahad je. Itu pun kirim jiran sebelah (niaga donut fresh). Nanti dia balik rumah dlm pukul 11>am br la dpt mkn donut hihihi (punyala tak rajin mok dia nk buat. sanggup tunggu donut lain)
Jom tengok resepi dulu

1 peket mauripan + air suam 1cwn=kacau & ketepikan
1/2kg tepung (shima guna tak sampai 500gm nk abiskn stok)
2 sd/Besar marjerin (shima guna butter-marjerin xde)
1 sd/teh garam
3 sd/Besar susu tepung (abg aqil punya)
3 sd/besar gula

Gaul semua bahan. Mauripan dah berbuih baru masuk dlm adunan tepung tadi. Uli hingga tak melekat. Tambah lebih kurang 1cwn air (cwn rendam mauripan tadi)-Guna air yg disimpan dlm peti sejuk.
Biar seketika hingga nak 2-3x ganda hahahaha..
Uli lagi, tumbuk2 dan bentukkan donut anda.



Dapat la lebih kurang 25biji. Separuh minum petang sabtu, separuh buat sarapan pagi Ahad (goreng 1/2 masak dulu dan simpan peti sejuk). Puas la dapat makan banyak2 kan.. Mok ni kalau lama tak buat sesuatu kuih tu mesti tak jadi hihihi.. Guna resepi Ina ni memang terus jadi dan mudah sangat bahannya. Besok2 guna resepi yang sama buat pau sambal pulak! hihihihi...
Yang geram tu kan.. Abg aqil cakap.. Mak, ni donut makJai (jiran) bagi ker?.. Ni kan mak yang buat tadi. Tadi kan aqil tengok Mak goreng donut... huhuhuhu.. Yelah, tiap kali dapat donut makJai yang kasi kan.. Mak dia yang masak pun dikata jiran yang kasi huhuhuhu....
Shima pun bentuk pakai tangan je ni. Malas tui nak selongkar acuan dalam lemari tu hihihi... Waktu bentukkan letak tepung sikit supaya tak melekat terutama waktu nak buat lubang tengah tu ^_^.

Terima kasih tau Ina untuk resepi ni :)))
siap msg2 lagi tu Auwww!

Sabtu minggu depan? Tak buat dessert. Ado kenduri kawen sepupu. Jangan lupa untuk mengundi! Undi adalah rahsia hehehehe...

**cehhh! tajuk tak menggiurkan pun =p **

4 comments:

syawalsimpsons said...

alahai sedapnye

adianiez AIDA said...

tabik nyer dgn uolls moms yg bleh buat donut, etc. aida? hu hu... kek coklat guna tepung segera tu pun lom direalisasikan kat umah. busy manjang!!!

IntaNBerliaN said...

cantiknya rupe bntuk d0onut shima ni...!! saya punya rasa nk gelak je... hahahaa.. mmg dr dulu xpnh mnjadi bab2 mmbntuk donut ni.. mesti jg "mggerutu".. hihi

*tau x, sy baru tau yg donut ni ada acuan... hahahaaa... tu pun kgkawan gtau kt blog... kne cari gak ni :)

wan nurul hezrina abd halim said...

nakjugakk....pasnie kalau aku datang nak makan donut taw..hihi

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.