NUFFNANG

Friday, April 26, 2013

RUMAH

Salam Jumaat buat yang singgah.

Semalam langsung tiada up-entry.. Masa banyak dihabiskan dengan anak2. Disamping melayan en.Ayah. Sedikit masa je untuk keluarga, bila kerja jauh dan tidak pulang.. Anak2 pun rindu.Tiap malam tanya "Ayah mana? Ayah mana?" terutama abg Aqil.. Dia kan anak manja ayah..
Rabu malam ayah selamat tiba rumah. Khamis dah janji nak selesaikan urusan bank & kwsp sambil bawa anak2 dan mak gi jenjalan hehehe.. terperuk je dlm rumah ni kan.. 
Baru tahun ni en.Ayah potong kwsp ak.2 untuk bayar duit rumah.. Sebelum2 ni memang tak tahu hihihi.. Jadi kami rugi sikit la kan.. Dah dekat 6thn duduk rumah ni baru nak potong.. Dengan motto nak kurangkan interest! Walaupun bulan2 kami bayar tak banyak RM200 aje.. tapi dlm 5thn baru tolak hutang 5k ajer kan kan.. Ajer ghase mcm tak bayo ajer kan hahaha... Dan semalam jugaklah baru ku tahu nilai bank rumahku tu ialah 50k akakakaka.. Hidup2 ingatkan harga 40k je.. Mok yg tersilap tafsir bebenornya.. Pihak bank memang tafsir 50k, tapi kami untung sebab hanya beli dgn harga 40k (rumah 2ndhand)... Sekarang ado ko rege rumah cenggini? Ado? Ado? memang tak ado kan.. Walau rumah kos rendah tapi suko la sebab boleh cakap ini rumah sendiri hihihi.. Org kwsp tu ckp tetiap tahun bleh potong duit akaun 2 utk byr rumah.. cepat sikit habisnya kan...
Cakap pasal rumah, rumah emak abah ku di Wangsa Melawati, KL nun pun nak dijual.. Rumah teres 2tingkat. 3bilik, 2bilik air.. Dah renovate.. Harga? Mok sendiri tak pasti.. 300k ada rasanya. Tapi pakai agen.. Takat ni dah 4org yang datang tengok rumah kami.. Kenapa nak jual? Sayang? Hemmm... Akak ku dah dok rumah MILnya. Abg kembo ku dok nyewa rumah BILnya. Adikku yg baru kahwin tempoh hari dok rumah MILnya jugak. Mok dah ada rumah sendiri ni haa. Adik 4 orang lagi tu. 3 masih belajar. Sorang tu keje site memang tak balik rumah. Keje luar je. Emak Abah pun dah nak duduk Kluang. Rumah sendiri juga. Tunggu masa je settle semua, pastu angkut la semua barang2 KL tu ke Kluang... Takde siapa yang nak ambil alih rumah KL tu huhuhu... Tempat ku membesar sejak umur 9thn.. Kalau Mak dah pindah Kluang mau tiap minggu ku jenguk hihihi... Hutang rumah KL tu pun dah habis bayo.. Harga asal? hihihi toksah tau la.. memang banyak bezanya..

>>> korang dah ada rumah? ngidam nak beli rumah? <<<

next.. sambung entry kanak2 ribena

2 comments:

PinKy MoMMa said...

dah ada di rawang tapi sampai laaa ni tak duduk2 huhu..nak masuk umah bkn sikit2 duit..

ada tak yayang yg nak sponsor ;p

IntaNBerliaN said...

sy duk umah sewa je ni.. xtau bila nk ada umah sendiri.. tp tnh mmg dah ada.. plannya lnkali dah tua2 blh la duk sana...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.