NUFFNANG

Sunday, September 8, 2013

sedih;sayu;hiba;simpati;

Allahu Rabbi.. Lama sungguh mok ni tak hapdate belog kan.. Facebook pun sama. Baca blog kawan2 ajer itu pun baca je tapi jejak sekuman [un tak tinggalkan kan.. Habuk pun tadakk hihihi.. Jangan marah haaa...

Cerita memang banyak, tang nak menaip tu leceh.. alangkah bagus ada gajet bijak yg bleh taip terus apa yang kita sebut.. hanya dengan suara je ayat dah terpampang dalam belog hihii takyah sesusah nak taip ;p
Aaah! sudah.. gajet pintar pun ang tadak nak lebih2 kan hihihiii.. Mahap ler mok masih guna pc yg ada cpu empat segi tepat dan nasib baik guna monitor yg nipis sikit hakhakhak... ^_^

Okeh cukup sebagai kata2 pendahuluan.. Sebenarnya nak share kisah sedih sayu jugak nih.. Ramadhan lepas pakcik mok (pak matt) beraya di hospital pontian sebab demam.. 10 hari dihospital , pak matt kena pindah ke hospital johor (HSA) kerana jangkitan dan kencing manis.. Sebelum ni memang pakmatt lama dah sakit kaki. Tapi dia ingat sakit tu boleh baik sendiri macam tahun2 sudah.. Lepas didiagnosis rupanya kaki pakmatt dah teruk, maklumlah pakmatt ada kencing manis.. Dah cuci semua pun tak baik2.. Sampai la Doc kata saraf, daging kaki tu dah 'mati'. Means takde dah darah2 ni.. Lerai semua daging bila dicuci (maaf!).. Sebelum lebih merebak kumannya, Doc cadangkan agar kaki pakmatt dipotong.. Seminggu jugak pakmatt ambil masa untuk fikirkannya.. Kami semua suruh dia potong drpd merebak lebih lagi.. Nak berubat kampung dah terlambat sebab 'dah mati'... Akhirnya pakmatt pun setuju untuk potong.. Dan.. terus rasa lega. Tiada lagi kesakitan... Walau raut wajahnya menunjukkan dia amat menyesal sebab buat tak endah pada kaki yang sakit lebih awal... Kaki kiri pakmatt dipotong di bawah lutut.. Merdeka hari tu dapat la tengok jahitan2 pakmatt dikaki yg belum dibuka. Gambar kaki yg dah dikebumikan pun mok tengok di henpon sepupu.. Memang teruk dah.. Hanya bayangkan kaki terminator... gitulah.. tinggal tumit dan jari kaki je... Kami pun pujuk2 pakmatt bagi kata2 semangat kat dia, itu semua hanya pinjaman. Keluar dari wad semua keperluan pakmatt dah disediakan. Katil, kerusi roda, tongkat, tempat buang air untuk org sakit... Cuma pakmatt masih belum pandai menggunakan tongkat je.. Dah berapa kali terjatuh... Jahitannya belum buka..

Dua hari lepas call pakmatt dan dia kata luka dikaki dah kecut, tak bengkak dah.. Means tak lama lagi dah boleh buka jahitannya.. Insyaallah mudah-mudahan pakmatt sihat sejahtera, dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki serta diberi kecekalan hati. Amin!

27hb Ogos pulak, Abahku menjalani pembedahan membuang katarak dimata.. Admit wad hari Ahad, Selasa, operate waktu pagi dan petangnya dah boleh balik rumah.. Oh ya! sebelum operate abah kata dia hanya nampak warna kuning aje.. Selepas operate dia dah boleh nampak warna merah dan hijau.. 2minggu ken jaga, letak ubat titis 2jam sekali dan tak boleh tunduk supaya kanta baru yg dipasang tak 'lari' dan tetap disitu.. Minggu depan buka jahitan.. Dan tahun depan operate lagi sebelah mata pulak....
Semoga abah pun diberi kesihatan yg terbaik! Amin!

Cerita ni yg buat mok berat sangat nk hupdate blog... Kalau rindu baca la blog kawan2.. itu pun tak bpleh lama2 la tambahan abg aqil skrg dah bijak sangat main game! huhuhuuu... Adik afiq pun sama jugak nak explore komputer.. Yg dia suka main, tu haaa... tempat pemain cd.. bukak tutup bukak tutup je lah kerjanya hihihiiii sampai tersepit jugaklah hujung jari dia tu.. Anak bijak kan memang macam tu.. Ingatkan dah serik tapi main lagi hohohohooooo...

Ini sahaja entry hari ini.. agak lewat.. anak2 tengah tido tuh... Semoga kita semua diberi kesejahteraan dunia dan akhirat, murah rezeki, dan kekuatan Iman.. Amin! ^__^

2 comments:

Rai Ourkizuna said...

alahai..kesiannya pak mat.. apa nak buat.. kesihatan tu semua pinjaman.. semoga pak mat tabah..

semoga ayah shima cepat sembuh ya..

aisy pun sekarang da makin ligat.. tak larat kepung dah..

IntaNBerliaN said...

siannya pak matt... saya skrg kan, kalau cite bab2 camni mesti rasa takut... duk terbayang2 adik saya...

ooo tahun dpn kene buat sebalah mata lg pulak ek.. harap2 semuanya ok..

anak2 makin besar makin cerdik kan.. seronok tgk dorg..

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.