NUFFNANG

Monday, September 9, 2013

Hero pegang senduk

Assalamualaikum Warahmatullah & selamat sejahtera...

Eceh hari ni awal dah hupdate blog.. padahal jam dah tunjuk pukul 9:35pagi... Awal ler tu bagi ku ekekekeke... Pagi ni sarap nasi lemak dua bungkuih makan 3org, kuih karipap dan cempedak goreng.. Org rajin memang beli kuih tunjuk je ^__^ Sebelum tu gi hantar en.Ayah ke kilang sawit.. Tak 'tersinggah' kedai plak.. hajat dihati nak makan roti canai.. Tak dpt, maka kami tunggu kereta kuih dtg di kawasan taman ni la...

Disebabkan pagi2 ni mok dok dapur pakai apron ( agak selama ni jarang pakai ;p), Anak bujang mok tu berminat pulak nak join pakai apron..

"Mak, Aqil nak masak la mak. Aqil nak pakai jugak"
"Haa... nak pakai ni? Yelah meh pakai"
Sambil ambil apron lagi satu...

"Ma.. kai, kai. Ana.. Ana..(nak) "
"Haaaa... adik pun nak pakai jugak?"
Mak pening sebab xde apron lagi dan saiz adik yang kecik
Tak bagi kang dia majuk pulak kan.. Haaa.. korek2 dalam bakul terjumpa kain baju buruk (bersih ekkk) yg tak dibuang bahagian lubang leher.. yg tinggal bhgn depan.. errrr leh imejin tak? Itu la yang adik afiq pakai kasi pueh hati uhuk!

Haaa amik sorang satu kuali dan sudip.. Jom memasak! ^__^


 ye dik hari ni kita nak masak apa utk mak?


 Gaya chef aQiL

 Chef afiQ opss jgn pandang lama-lama
:p

 Macam spongebob la mak..
merujuk kepada sudip beliau ^_^
I'm number One!

 Tak kisah asal ada 'apron'
I'm number five errrr ini Peace la mok!

 Keletang keletung krengg krengg krenggg
Haiii mok perhati je nih
Siap request bukak api, buh minyak, tu yang tak tahan tuh..
Nampak tak adik afiq tenjet kaki hihihiiiii..

See.... kosong kosong kosong lalalala
ehhh ternyanyi pulak
Saje je bagi mereka merasa pegang kuali dan senduk..
Macam ni pun mereka gembira, seronok tau..
Nanti nak carilah apron untuk anak2 mak nih. Atau lebih mudah mok jahit tangan sendiri..

Have a nice day kalian!
#Smile


7 comments:

chepah ila Hussein said...

terbaek!
leh la tolong Mok kat dapo...lalalala

syawalsimpsons said...

amboi rajinnya masuk dapur

Kakcik said...

Bagus mereka mahu menolong mak sejak kecil lagi. :)

Rai Ourkizuna said...

jahit je shima.. macam saya tak rajin.. jahit pun huduh.. beli kat daiso.. rm5 je.. hahaha..

IntaNBerliaN said...

hhahaha... awat yg comel sgt nih..!! geram je nengok... bagus ni... nanti dah besar2 leh tlg mok dia.. :-)

sha kinah said...

:)

kosong jerrr.. jadi la yek..

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Manatau masin mulut betul2 jadi chef famous amos satu hari nnt! Tapi mmg ek Iman pun gomar gak dok dapur tolong masak... yg daro ni nnt tak tahulah rajin ke dapor ke idok! hehehe...

Sorry ye Shima, lambat sikit akak ni berperang sama anak2...mana yg sempat je ni :)

Muaahhh utk hero2 ummi! :*

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.