NUFFNANG

Thursday, May 17, 2012

Susulan kemalangan ayah...


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Ptg;1720.. Masuk hari ni dah 8hari ayah berehat. Hari isnin gi klinik nk sambung m.c. Dan buat rawatan tambahan sebab mulut ayah masih tak boleh buka lagi. Masih makan bubur. Ditambah ada ulser lagi.. Itu pun setelah puas daku pujuk2 ayah buat Xray.. Kes dirujuk ke poliklinik Muar sbb KK sini xde alat Xray.
3hari berturut2 kami anak beranak teman ayah ke muar. Isnin-selasa. 
Senin cuma xray je nk tgok ada yg tak ok ke.. Ramai sgt org sebab ramai budak2 nk masuk U buat medikal checkUp kan.. Last2 doc xleh nk baca @ x nampak Xray ayah.. Besok refer spital terus bhgn pergigian. 
Selasa-kitorg gi ptg je dlm kul 3 hihi.. Dan ayah kena Xray sekali lagi dgn posisi yg lain. Hasilnye... Dua2 rahang ayah patah, tulang pipi pecah.. Sebab itu ayah tak boleh kunyah yg keras2 hatta sayur pun tak boleh.. Sempat doc berseloroh kata, hebat juga ayah ni sebab masih boleh bertahan beberapa hari baru nak gi rujuk spital huhuhu... Pesan doc, kalau berlaku kemalangan lebih2 lagi cedera dimuka teruk tak teruk haruslah gi buat Xray..Terus rujuk hospital. Kalau klinik, dia tgok pesakit ok je dia pun ok xde pun nk buat rawatan susulan lain.. Kemungkinan ayah kena jalani pembedahan.



Rabu- Temujanji awal kul 9pg. Mmg xde org. Kami je hihi.. Jumpa pakar bius, cek tekanan darah segala dan Xray dada plak. Komfirm ayah kena operate nanti. Untuk betulkan tulang rahang dan pipi ayah tu. Muka & mata ayah pun mmg dah nampak sebelah ke bawah.. Siap ayah tanya kalau tak operate takpe ke? Huh! Boleh je tp awak la susah nanti nak makan. Takkan nak makan bubur aje.. Sanggup? Kata doc. Hermmm teruskan je lah ayah. Kalau dah opetae kan boleh mkn macam2. Nanti macam mana ayah nak makan jering! (saje daku mencucuk) Ayah kan suka mkn jering, kang nk gigit camno!

Ayah admit wad hari isnin depan 21/5 sblm pukul 11pagi. Operate hari selasa. Harap dipermudahkan semuanya. Nanti daku bgtahu perkembangan ayah ye. 
Oh ya! daku tak berhupdate blog berkg di KL. Gara2 ayah yg boring sebab tak gi kerja. Maka pc ni adalah hak milik ayah siang dan malam. Daku cuma jengah2 FB kejap2 je.. Hari ni dpt la update sikit sebab kami semuanya keletihan lagi sebab semalam dr pg ke ptg lepak di hospital.. Sampai demam2 afiq mlm tadi. Mungkin cuaca panas sgt. Batuk daku pun tak baik2 lagi ni..
Okey. Setakat ini dulu.

Wassalam...

**Gara2 dok lama kat spital, smlm ada kes org bersalin kat tmpt ambulan turunkan pesakit kat bhgn kecemasan. Tak sempat buat apa tah baby nk keluar kat situ jugak. Mujur kedua2nya selamat. Tp baby kecik je dan kena masuk 'kotak'**

2 comments:

chepah ila hussein said...

cepat sembuh ye encik ayah.

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Semoga hubby cepat sembuh... Syafakallah...

Ko boleh buat lawok lg ye...hehehe... Take care... Bersabar ye :)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.