NUFFNANG

Thursday, May 10, 2012

Cepat sembuh!


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Dugaan hari ini... Dlm kul 8.30mlm td en.abe bagi salam balik umah. Dalam hati "eh! tak dengar pon bunyi moto ayah.." Sebelum buka pintu sempat la terdengar dia bual2 ngan kwn. Daku dah buka pintu tp en.ayah dok pegang tombol pintu tak kasi bukak.. "Eh kenapa nih" Sempat la daku jeling2 celah pintu sikit.. Macam ada yg tak kena.. Kwn en.abe dah berlalu dgn kereta.. Terus tnya "Mana motor awak?" Masa ni ayah blom toleh lagi.. "Abang excident" Ya ALLAH! Bila nye? patut la motor xde.. Lps dia toleh nampak la dahi dh bertampal.. Masuk aje dlm rumah (masa kat luar mmg tak buka lampu), Ya Rabbi! Subhanallah! Astagfirullah halazim.. Mmg teruk sgt lukanya sebab kat muka! Dahi atas kening dah berjahit 6jarum. Tgn kedua2 belah habis melecet2. Mujur tak ada anggota yg patah riuk..

Kemalangan berlaku pukul 6ptg. Mmg ayah nak menghala balik ke rumah la tu. Siap dah beli lauk-pauk. Nak sampai area sekolah menengah ada sekor anjing ni melintas tiba2.. Ayah paling laju pon bwk motor 80km/j je. Secara mengejut la ayah brek tp dgn jarak yg amat dekat tu tak boleh nk elak dah. Kun Fayakun.. Tayar motor blkg terjungkit dan jatuh ke depan.. Kepala la jatuh dulu dan terseret jugak. Wizer helmet pecah dan serpihan kena kat dahi tu yg terkoyak. Muka ayah pun terseret la.. sebelah.. Kalau dh terseret tu paham2 aje la ye. tu yang daku terkejut tgok muka ayah sampai mcm tu sekali. Tak perlu la tunjuk gambo. Kang korang ngeri lak. Sukar sikit la nak makan. Ayah makan bubur aje la.. Sebab bila kunyah aje rahang bawak ke mata sakit... Kesian ayah.. Jumaat ni pegi klinik lagi cek up, cuci luka2 & amik mc lagi.. Alhamdulillah daku boleh drive sendiri nanti..

Brg2 yg ayah beli tu ok lagi. Cuma plastiknye dah terkoyak2 la, Maklom lah dah terseret2 kan.. Ada juga palitan darah dekat plastik tuh.."Ni darah ayah ke darah anjing?" huhuhu... Ayah kata darah dia.. Motor? Yg dia tau lampu depan mmg pecah. Abg ayah dtg amik motor tgok apa2 yg patut. Kesian ayah. Anak2 kena la tido ngan Omak risau plak kang aQiL tido dok langgor tgn ke muka ayah dia yg masih sakit tuh...

Anjing? Mati dah!!!


Nanti la baru hupdate citer kat KL.. Rawat ayah dulu.. Sabar ye KakMar :D

(Omak gumuks! masa afiQ 3bulan nih ;p)

Wassalam


3 comments:

wan nurul hezrina said...

laaa nnt stori mori lagi..nape lah leh jadi lagu2..harap semuanya ok..

chepah ila hussein said...

semoga cepat sembuh!

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Aduh, ngeri akak ni! Nasib baik tak ape2...sedih akak dgr ni :'(

Dugaan tu Shima, byk2 kan sedekah ye... Jaga cik abg baik2... Kesian kat dia nak cari rezeki, sedih bila baca makanan terseret tu... :'(

Update slow2 xpe...

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.