NUFFNANG

Wednesday, May 23, 2012

Dah boleh tido dgn ayah...Horey!


Assallamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Ptg2 damai nih update blog sat na.. 3-3 hero dah lena dibuai mimpi. Alhamdulillah en.ayah dah selamat menjalani pembedahan semalam dan dah pulang ke rumah tgh hari tadi.. Daku dah masak awal2 bubur ayah. Pakai slow cooker ajer sonang! Boleh tinggal. Sementara nk tunggu bubur masak daku gi hospital amik en.ayah dan byr bil hospital utk 2mlm. (pastikan air cukup yer).
Pembedahan ptg smlm mengambil masa 3jam. Ayah la yg paling last operate (ke4) dan yg paling lama. Kena tebuk sikit dahi ayah utk masukkan plat besi gara2 tulang pipi yg pecah. Rahang pula ada acuannya dan dah tentu gusi ayah dijahit atas bawah ngeeeeee (sambil taip sambil rasa seriau!) SeramMmm..
Ni lagi seram.. 30hb ni refer semula ngan dental dan buka jahitan yg kat dahi dan gusi tuh!!! (aDuHHH!)
Tapi ayah relax je. Daku yg dengar ni, gigil kepala lutut oiii.. Hai nasib la jait time beranak tak kena bukak dh skrg! phewwww! gigil gigil..

 Ini masa hr 1st kemalangan.. Atas kening tu berjahit 6, skrg dh baik.
Berani tak kowang tgok? Reality agak teruk sbnrnya! Yg kat pipi tu la pecah da..
Bahu, lutut, tangan yg luka, tak kose mak nak amik gambo ;p
 Slps pembedahan.. Kena belah dahi tu. Tepi mulut pun melecet juga sbb psg alat di mulut utk pembedahan rahang.. Kesian ayah.. Pukul 12mlm baru ayah boleh minum air.. Bubur yg daku bawa pun ayah xboleh makan..
 Pasni kena potong rambut la ayah.. tobek sebelah dah rambut tu..
Ni dah sampai rumah. Dahi tu kena jait 5 (daku kira tau!)
Suka abg aQiL tau sebab ayah dah balik. Selama ayah kat spital selama tu la dia asyik ngigau. Tgok tuh, tag gelang spital pun ayah tak buka lagi (tgn kanan) hohoho.. (ni tgh tido pun belum buka lagi tau ;p)

Skrg pipi ayah masih bengkak lagi kesan pembedahan. aQiL nk tido belah kanan ayah aje la ye. Takut pulak terkena pipi ayah tu. Dah la tido lasak hihi... Sblm pembedahan gigi atas ayah mmg xnmpk, ckp pun tak clear sgt sbb mulut buka sikit je. Bwh mata pun ada jatuh sikit. Slps pembedahan, hr ni la baru suara ayah tak keluar sbb masa masuk tiub (utk pernafasan) kat bilik pembedahan tu salur esofagus (betol ke?) luka.. So sore ayah pelan je. Tekak pun perit. Xpe la janji saya dapat dgr n faham apa yg awak ckp :)))



3 comments:

chepah ila hussein said...

semoga cepat sembuh yea..
aku yang baca pun gigil kepala lutut...

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Syafakallah...

Sama mcm Ila gak...

Sure sedih tgk keadaan suami kita mcm tukan... Teringat hus akak masuk wad dulu sb patah tgn & demam... baru sikit dah risau sgt inikan pulak accident mcm ni...huhuhuuu...

Moga ko tabahlah ye... Lepas ni kena suruh cik ayah awak hati2 bwk motor... Byk2kan sedekah... ingatan utk diri sendri jugak :(

Si kecik mcmana? Kdg2 anak2 ni tau bila kite xsihat kan...

Take care~

wan nurul hezrina said...

eiii seram aku nengok lukatuh.nyesal aku bukak entry ko nei kan dah seram..huhu sakit nyer

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.