NUFFNANG

Wednesday, May 25, 2011

Sepjg April & Mei 2011 PartTwo

Haaaaaaaaaaaaa... sambung lagi citer.. PartOne dh citer psl aQiL n beskal. PartTwo pun nk citer psl aQiL gaks. Asyik citer aQiL jer... yelah omak mesti citer psl anak. tak lari punyer hihi..

Citer omak ado! tp nti dulu eyh.. Man-man..

Awal bln mei cam biasa la ku kena wat BSP utk kencing manis.. Rupanyer istilah utk ibu2 yg menghidap kencing manis masa mengandung dikenali sbg GDM! Ceh ku br tau da.. Amek drh hr Rabu, Khamis amik result n cek up cam biasa la. Alhamdulillah keputusan gula ok.. semuanyer 3point jer. Paling best HB ku 13.5 wah! aku sendiri terkejut walau ku tak pernah bwh 11. Masa sebln pantang dulu pon HB ku 14.. Sesambil cek omak, aQiL pon cek sekali. Slps 4bln doc suh dtg balik. Ini gara2 ada biji kat kelenjar leher aQiL. Org kata xde pape biasa la budak klu demam kdg2 ada biji kat kepala dia. Tp aQiL ni jarang sgt demam n biji tu pon tak ilang2. Tetiba d sebiji jd lak 3bji. Omak eh risau.. Disebabkn biji tu ada laie Doc suh amik drh dia sket. Sbb kat ketiak xde biji.

So bila dh amik drh nasib nangis sikit je amik result kasi la kat Doc. Ku bukan reti nk baca result yg pepjg tuh. Doc bgtau HB aQiL kurang.. Cuma 8.3 shj.. so drh cair la ni. Cam org ngdung gak. DAN.. dlm drhnyer ada kuman sikit.. Doc suggest jumpa pakar paediatrik kat spital muar. So buat surat sume n temujanji pun dh set kan.. 30hb ni cek aQiL. Kita tgu je la keputusannyer nti yerp. Harap xde paper sbb aQiL pon sihat dan aktif. Bab drh dia ada kuman tuh, Doc kasi antibiotik utk dimkn semgu. Alhamdulillah aQiL nk mkn ubat tu walau masuk dlm susu n alhamdulillah jugak sbb selera mkn dia dh mula meningkat.. Suka omak tau! mkn nasi 2kali sehari.. Mlm lak ngendeng ayah punya nasi pulak hihi..

Ada sesapa yg ada mslh mcm aQiL tak? Ku pon tak tau dia sakit apa nih. aQiL mmg lambat la nk ckp, hanya berapa perkataan je yg dia sebut fasih. Tp ank buah pun lmbt ckp. Bila dh pndai ckp xde pelat. Hari2 dok bwh ketiak mak pun yg jelas dia sebut ayah.. ayah.. Omak pun dia pangge ma je tu pun susah nk dgr huhu.. Apa2 pun harap xde yg serius pd aQiL.

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.