NUFFNANG

Wednesday, May 25, 2011

Sepjg April & Mei 2011 PartThree

Ha la ni baru nak masuk bab omak eh lak ekekeke... Suka tgok gambo bwh ni. Gambar ayah n aQiL.. masa ni omak tak ingat la aQiL dh berapa bulan hihi.. sebln lebih ada kot. Kemain pipi tombam dia. Syok tido kat ayah. Rindu sgt time ni hihi.. Tak pe tak lama je lagi kuar lagi hahaha..






Hok ni malu jer.. gumuks! 32mgu prgnt aQiL.. besor tol pewot, anak pon besor huhu Verrangannnn jer ni... ;p



Berat awal mei hari tu naik 2.3kg masa 25mgu.. Pejam celik dari berat bdn sblm preggy dh naik 10kg la lebih kurang huhuuu.. Sempat gak scan masa gi klinik utk cek air ketuban, uri, kedudukan kepala baby.. Nak tanya gender baby time tu mls lak sbb dh tau sgt peel Doc tu mmg tanak kasi tau so kita pon diam je la.. Masa scan tuh tarikh due berubah2 la. Xtau yg mana tepat. Harap xlari jauh mcm aQiL. Sempat gak la menjeling berat baby masa tu dh 843gram tau! Balik rumah cepat2 cari buku.. Kat buku tulih mgu terakhir trimster ke2 berat baby 1.3kg.. Naper ku sibuk nk tgok berat baby.. Yelah nk pantau gak takmo lagi baby ni lagi besar dr aQiL lak huuuu.

Habis je sesi ziarah klinik, omak pon smbung la mengganti puasa masa pantang aQiL. Gitu-gini campur tolak dah dpt 15hari. separuh lagi nk kena ganti. Itu pun ku puasa straight senin sampai khamis. Hr jumaat tu igt nk puasa tp terlajak lak.. Sebab dh biasa puasa ibu ngandung nih mkn nasi ptg gak.. Pas zohor @ asar baru nk masak lauk kikikik.. Apa yg ku mkn? Pagi ganti roti n biskut je la.. Mkn nasi pun sikit.

Sabtu pun sama. Xde mkn berat2.. Alih2 bangun je tido perut ku sgt sakit. Memula sakit sikit sempat la gi pejabat pos n pi kedai. Otw lik kedai makin sakit perut ku. Sampai umah rehat, baring pun serba tak kena. Ehhhhhhhhh kenapa ngan perut ni? Awal lagi ku nk beranak. Br 6 bln.. Sakit pon xde la keras2 n baby aktif. Sakit perut dr bwah pusat bwk ke pinggang tp belah kanan ajer huhu.. Sampai berpeluh2 ku menahan sakit. Baring pon xselesa. Last2 pi klinik. Klinik lak suh pi spital. Hoh tak psl2 ku merasa naik ambulan. aQiL lak ayah amik bwk pi keje. So bermlm la ku di sepital. Smpi spital sakit pon hilang bleh tak? Nasib satu mlm je kat spital dan semuanyer ok xde paper cuma mungkin kencing kotor n ada kuman sikit. aQiL lak bermlm di rumah jiran sbb ayah kena keje kuar 4pg. Alhamdulillah dpt jiran yg baik2. Masa admit spital tuh rupanyer berat ku dh turun sebyk 3kg.. sesambil scan baby, tgok berat baby pun dh 1.2kg. Ok la tuh.. 3 bln lagi kena pantau jugak. Harap baby tak besar sgt.

Kebetulan masa nk kuar spital terjumpa sepupu hubby. Dia pon sama cam daku preggy 6 bln. Tp perut dia cam dh tgu masa nk beranak jer. Gara2 dia ada kencing manis, kena cucuk insulin sendiri dlm badan.. Baby dlm perut br 6bln dh berat 3kg lebih!!!! korang leh bayangkan tak? Hoh aku tgok pon seram. Nasib ku ni berpantau lagi huhu.. Seram!

Skrg keadaan ku ok, sihat. Biasa la baby tendang2 sgt aktif smpi tegang perut ku. Nk duduk pun tak selesa dh. Lebih lagi kalo aQiL dok panjat perut time mak dia duduk huhu..







2 comments:

eB ezrin said...

nak manjer2 tyuh namernyer :)

ShimaSalleh said...

haah la kan eB..bila lagi nk manja2 kan hihi

p/s: kita xleh nk komen la dlm blog eB huhu

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.