NUFFNANG

Monday, May 30, 2011

Ke Pediatrik..

Malam sumer... Baru pas mkn mlm hukhuk udah pukui berapa ni.. Biasala tgu cik abe balik kije dulu, rehat2, mandi baru la dia nak mkn nasi.. Hari ni lauk spesel la.. Belut masak sup. Adik2 tingin nk mkn.. Tu yg beli 2ekor je tp kecik2 la.. Dorang nk rasa mkn belut. Bagus mkn belut ni terutama kuahnyer tuh. Leh ubat sakit kulit. Saper alergi tu leh mkn insyaallah hilang. Tp kena rajin mkn la bukan mkn sekali terus baik huhu..

Ni nak citer. Hari ni temujanji kat klinik paed sepital muar. Cek aQiL la sbb biji yg kat leher dia tuh. aQiL jd org terakhir lak tuh! So far doc kata ok jer. Lgpun bijinyer soft bila kita pegang. Klu khuatir kanser tu biji akan keras tak lembut. aQiL pun jarang sgt sakit dan dia aktif. Bab berckp je lmbt. Dia pun ada anemia sikit.. Tapak tgn ada pucat la sikit sebab kurang drh kan.. Td kena gak cucuk utk amik drh. Masyaallah punyalah susah nk amik. Sebabnyer para doc kat situ baringkn dia n bedung dia! Dah nama budak TAK HINGIN dia nk baring2 nih! Adoiiii terpaksa jugak. Apalagi melalak sakan la dia sampai adik2 yg tgu kat luar pun leh dgr sore dia nangeh huhu.. Punya la lambat drh tu nk meleleh kuar adoiiii! Omak dh tak tahan cian dgr dia nangis. Bab cucuk tu omak tak risau sgt sbb aQiL kuat! Sampai 3 org pegang dia.. Abis je cabut jarum baru la aQiL ckp kittt.. kitttt.. maknanyer sakit la tuh!

Omak pun suh doc tu letak plaster kat kapas. Tak mintak kang dia tak tampal. Dah sudah tak nangis la dia, dh bebas!!! Sebenarnyer senang je nk cucuk dak ni. Klinik leh amik dgn mudah takkan sepital tak leh kot. Kat klinik ayah dia pangku n misi cucuk. Tu je xnangis pun. Dh cabut jarum br la dia merengek sikit.. Ni sampai kena bedung bagai.. Alalalala sian anak mak ye.

Dh kuar keputusan drh nti br doc kol omak la bgtau next temujanji n decide sama ada aQiL perlu mkn ubat zat besi @ tak.. Cuma lega la sikit sebab 3 biji tu xde apa2. Its normal. Yg best doc siap main2 ngan aQiL siap gelak sakan dia n doc ckp he so obedient hihi.. Pandai pilih menan nak stetoskop doc! Doc kata "Pandainyer! Nak jadi doc ye nti? Jgn.. Gaji murah" wakakaka.. Omak eh yg golakk.. Apa2 jelah doc nih.


Moh layan dak aQiL syok menconteng..


Yg lawo tuh omak eh yg gian nk mengaler ;p


Pas cek spital, kitorg pun gi psr mua jap beli2 lauk. Pehtu pi giant sat. Pehtu kul 2.30ptg br nk cari kedai mkn.. Adoiiii lauk kedai pun dh habis, nk tutup dah.. Hahahaha punya la lmbt nk mkn tgh hari.. Nasib kedai dekat2 ngan umah ada lauk pauk lagi. Dpt jugak la isi perut, alhamdulillah.

Koje tak habis.. Sampai umah omak nk kena siang2 ikan sumer, sidai baju2, masak sekali utk lauk mlm.. Hoh! tak duduk tumit pun sakit, pinggang lagi huhu.. Mlm ni nak tido awal la sket.. Maklumlah dh masuk 7bln nih sakit pinggang makin kuat dr sehari ke sehari.. Okeh la sampai sini je coretan mlm ku..

Assalamualaikum warahmatullah.. Selamat mlm semua :)




2 comments:

eB ezrin said...

dr gaji murah? ha ha ha... lawak la dr tuh... semoga semuenyer ok yer? :)

ShimaSalleh said...

Tu la eB... Bagi dia murah.. Cer klu kita yg dpt gaji doc tuh huhu.. BIasa la doc cina n keje lak kat govmt kan... Murah la tuh

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.