NUFFNANG

Tuesday, August 6, 2013

BURASAK

Tiba-tiba mood rajin.. Sementara menunggu en.Ayah pulang dari kerja.. Menanti untuk makan nasi bersama2.. Rutin yg biasa sewaktu berbuka puasa.. Takleh makan nasi awal2.. MENGAH nanti hahahahaa... Cukup se'mug' air, kurma @ kuih-muih buat pembuka selera.. Pernah buka2 je makan nasi ambeng... rasa macam 40kali kunyah pun tak habis2 nasinya kikikik...

Biasa mkn nasi selepas maghrib @ isyak.. tengok pada ketahanan peghut! hihihiii..

Ditahun-tahun syawal yang sudah, ku amik tender masak lauk raya untuk pekerja stor ditempat kerja suami.. Mereka saudara kita juga, org Indonesia.. dalam 6 org aje.. Tahun ni tak de buat dah sebab en.Ayah dah tak kerja disitu lagi... Ku terus la berangan nak buat BURASAK... tau tak apa tuh? hihihi.. Makanan tradisi org bugis walau daku bukan org bugis hatta jowo totok.. lebih pada anak jawa pada ibubapanya shj hahahaha... Harus2 ni belajo bhsa jawa! paham sesikit je buat masa sekarang... Nak tau lebih lanjut bleh google atau terus ke sini>>>resepi burasak

Meh usya sikit gambo burasak tuh...


 Lagi sodap dari ketupat sebab masak guna santan, kemudian direbus sekali lagi. Kami rebus lamanya macam masak ketupat... Lemak mabelesss hahahaha... Ia adalah nasi bukan pulut yer.. makan cicah ngan asam podeh ikan parang, nak makan ngan serunding atau rendang pun boleh aje... Ada yang tempah tahun sudah.. tp tak dan kami nak buat sebab daun pisang muda susah nak cari... Kena guna banyak tau daunnya!! huhuhuhuuu...
Takpelah mok berangan dulu... hemmm agak2 en.ayah kasi green light tak? hahahahahaa...
Jumpa je daun pisang muda dah bleh ON dah projek ni... Dapat buat dan bagi kat Emak Abah mesti dorang suka sangat!!! Nak beli bukan mudah, cepat habis, kena tempah pulak tu... Resepi daku ni, pakcik yang ajarkan. Tapi ajar pada en.Ayah... sebab mok ni bukannya hinggat pun hahahahaaa... Nasib la en.Ayah enjoy buat makanan yg sedap nih.. Agak-agak jual kat area Muar ni laku tak? Yang banyak kat tepi jalan time raya Lomang dan rendang aje kann..... Aaahhh sedapnya...

Insyaallah akan buat hidangan istimewa ni.. tambah lagi bila ada yang ngidam... heheheheeee

No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.