NUFFNANG

Monday, March 4, 2013

Update : Anak-anak

Ok! update tentang anak-anak la yer...
Alhamdulillah masuk bulan MAC ni, abg aQil-3thn 7bln, manakala adik afiQ-1thn 7bln.

Dah 2 kali mok kerjakan rambut abg aqil jadi gini.. ala-ala abubakarelah (yg  glamer) kalau tak glamer pangge tempurung kelapa @ helmet! T__T hukhuk! Gara2 geram sangat dengan rambut depan yang asyik dok menyucuk mata tu, habis mak dia kerjakan rambut depan dia.. Habis semua mok2 sedara dia pon marah kat mok huhuhuhu.. Baiklah mok bersalah! Ayah alter balik, trim sikit kat belakang telinga tuh, ha.. baru la nampak ok.. Siap tinggalkan pesanan penaja lagi.. "Lepas ni kalau mak pegang rambut aqil dengan gunting, bagitau ayah tau!" huhuhuhu... T_T
Bukan takat mak2 sedara dia je, jiran2 pun dok kata "siapalah yg gunting rambut aqil nih" Adehhh...
Takpelah, rambut aqil kan cepat panjang.. Janji waktu mukTeh dia bersanding besok rambut dah hensem okeh!

Rambut sebelum dikerjakan mok!
Dah macam gegel dah tau! 
Masa ni tak nampak dahi yang luas tuh kikikik...

 Adik... hemmm pantang nampak penyapu habis semua bende dia sapu sekali..
Tengokla aksi dan gaya anak bertuah ni
Kusyuk! Sebab waktu ni mok tak marah pun..

Sempat kerling tengok abg jap..
Bila mok bersuara " Dah dik, gi simpan penyapunya. Dah siap dah tu"
tau tak adik manis ni buat apa?
Haaa... dengo je mak kata simpan, dia pun mengeluarkan suara nyaringnya yg sebelum ni dia simpan
Huwarghhhhh! Memang tamo nya dia simpan balik. Bertuah sungguh!
Siap mok plak dia bebelkan..

Hehehehe.. kena la pujuk kan..
Injection terakhir, adik demam 2hari. Demam manja2 je tak tinggi pun suhu, demam sekali sebab nak keluar gigi geraham 2batang. Berat adik baru 9kg. Masih line kuning.. Dalam 100-200gm je lagi nak ke line putih..  Alhamdulillah anak2 sihat2 belaka walau cuaca tak menentu sekarang... 

3 comments:

syawalsimpsons said...

sukenyer tgk senyuman anak2 ni

Marya Yusof said...

As salam Shima,

Suka tgk anak2 ko ni... badan semua tough2...hikhik... Iman pun sama aritu rambut depan dia tu pjg bebenor terus akak gunting... straight je... dah mcm pakai helmet...hehehe... Aqil sebaya Iman kan :))

Shima Salleh said...

Sue : sesiapa yg berwajah senyum mmg sejuk je mata memandang kan..

Kak Mar : Haaa Iman sebaya Aqil.. dorang kan kongsi bulan yg sama :)

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.