NUFFNANG

Saturday, March 5, 2011

Ada apa dengan...?

Assalamualaikum semua.. Selamat berhari sabtu hikhik
Ptg2 ni baru buka pc. Letih lak lelama dok depan pc kan. Kalo Laptop leh baring golek2 lagi. Pepagi sabtu dh keluar rumah pi ayer keroh teman cik abe hantar borang kerja. Alkisah nk tukar keje lain sbb bos tempat lama tak bekenan ngan dia haih ada gak golongan yg mcm nih mentang2 dh jd bos/ketua.. Padahal syer kongsi2 gak huh! Xpe la org dh tak sudi nk pakai khidmat awak kita cari org yg sudi. Harap dpt lebih baik lagi.
Alhamdulillah 2mgu tgu ada org kol kata dpt keje tp kena kursus n trauning bagai cuma dpt elaun ajer. Untuk satu bln seksa la sikit kan, ku plak tak koje. Jadi guard je kat rumah ni hukhuk. Tp gaji bleh tahan, cuma memula ni je, kena berjimat cermat. Klu bleh ku kena berpuasa la yerp! Bagus gak, ganti pose yg lama tuh. Cuma tak larat nk wat 4hr straight la (senin-khamis) heheeee selera mkn tgh baik ni di trimester ke2 tak gituew puan2.. Kalo ku larat teruskan aje niat dihati.
Hah! mesti tertanya2 apa kojer cik abe ku nih. Dia cuma la pemandu lori yg berkaliber ngehh ngehh.. Sumer jenis lori dh penah bwk cuma jentera cam kren yg wat bangunan, steamroll je belum kehkehkeh.. Impian nk bwk lori Scania & Volvo ( Ceh! Jgn igt mereka xde impian tau) tercapai jua akhirnya.. Sebab gear sampai 10!! Amek ko haha.. Lgpun lori jenis ni sedap di bawa... Ala mcm kereta gak. Kereta yg mahaiiii2 tu la yg sedap n selesa kan..
Dekat 2thn lebih cik abe tak bwk lori yg gi jauh2. Hari2 ada rumah kan. Risiko tak risiko gak la bg laki2 mereka yg kojer bwk lori jenis jln jauh2 ni mmg jarang balik rumah, tak dpt nk campur jiran tetangga, balik ajer dh memlm buta, tak dpt tgok anak2 membesar depan mata, bini yg tgh ngandung lak tetiba dh nk beranak huhu... Dulu memula kawen paling lama dekat 2mgu ku ditinggalkan. Dulu sorang xde la riso sgt, cuma jaga diri sendiri. La ni dh ada ank plus yg dlm perut lagi riso gak diri ku kot tak terdaya waaawaaa... Harap ku tabah, Alah bisa tegal biasa kan.. Cuma risau tang nk pi klinik bila ku kena buat BSP - cek kencing manis, amek drh 4kali tu (8pg,12t/hr,4ptg,8mlm) sebln sekali. Mau abes dak tecik nih bongkar klinik haih naya. Kalo mlm tu ku nk tumpangkan la kejap kat umah jiran.

Ni pun tgh bersedia dr segi mental & fizikal sbb lepas kursus bermula senin ni, cik abe terus training dlm 2mgu. Bak kata sebln la dia MUNGKIN tak dpt nk balik.. Kojer jauh tak jauh, ayer keroh. Tp 4pg dh kena punch card! Kejer ada sistem n ikut protokol kan.. kerja bwk brg keperluan kamu2 semua la ni.. Bwk minyak petrol.. Lori tanker Petronas. Paling2 pun kena la tido kat asrama yg disediakn syarikat. Nak balik duit minyak lagi... amik free boleh?! hihi.. Apa pun harap cik abe dpt bertahan (ku jugak) kojer elok2. Skrg pon ku berada dibwh roda.. Erkk paham tak? Hampir 5 bln kami begini n Alhamdulillah, kesabaran itu penting. Jgn gaduh2 klu pasal DUIT nih yerp. Smpi masa kita akan berada pada tahap SUSAH. Tp bagaimana mereka yg sentiasa susah kan.. Kena igt tu, susah kita, ada lagi yg lebih susah.

Okeylah pjg bebeno post ku kali ni. Bukan apa kegembiraan sbb cik abe dpt kojer dh. Pasni ank lebih terjaga mkn minumnyer kan walau xpenah miss utk beli susu n pampes aqil (ini jd keutamaan).. Sampai sini jer yek..

No comments:

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.