NUFFNANG

Tuesday, May 7, 2013

Cek-up AfiQ dan...

Alhamdulillah selamat men'cek-up' dak afiq :) Walau mok sensorang bawa kedua2 hero ke klinik tanpa ditemani en.Ayah, mok lega sebab anak2 sangat behave yeay! Tunggu pun tak lama sebab tak ramai kat bahagian ibu anak.. Lebih syok bila berat adik afiq meningkat sebanyak sekilo setengah!!!! Terkezut gak nih! Dalam kepala pikir cukup makan pun naik sekilo jadila.. Sekilo setengah! hebat tak hebat adik afiq pulun makan hikhikhik.. Tanpa diberi multivitamin syrup yg super tak shedap tuh! See.. Anak mok sihat je, laju je makan tapi aktif sangat.. Memang nampak kecil molek je.. Abang aqil?... Beratnya dah 19kg.. Ok la tu kan untuk umur hampir 4thn.. Tolak tambah adik afiq dah 10.5kg.. Bulan depan cek lagi (HAAA... YG NI TAK BEST!!!) ^_^

 >>>>> update semalam <<<<<

Oh ya.. anak2 kecil biasa ada masalah kulit. Sama dengan kedua2 anak saya. Abg aqil sewaktu umur 3thn ke bawah mengalami kekeringan & gatal di pelipat leher, pelipat siku, pelipat peha.. Hitam2, kuping2. Sekarang dah tak ada. Bersih dah.. Macam mana hilang? Mok pun tak pasti hihihi...
Untuk adik afiq lebih kritikal sikit.. Bahagian DADA SAHAJA.. sejak umur 6bln hingga kini... Moh tengok gambar


 huh! gambo tak jelas pulak.. Ni ada bintik2 macam ruam panas..
Menggaru jelah dia..

ini dah clear! bercapuk putih2 bekas gatal tuh.



Bila kegatalan melanda semula...


 Habissss! calar-balar.. berdarah lagi. Padahal kuku pendek je
Memang menggaru tahap gaban

 Selepas 2 malam


Clear semula..
Begitulah rutinnya.. Hilang dan datang semula..
Yang terbaru ni memang masih clear. Alhamdulillah.
Ekzema? 
Bukan rasanya. Masalah kulit. Doc farmasi kata sejenis kurap susu..Adik afiq kan nyusu ibu lagi..
Sabun? guna sebamed. Beli yang BAR je lambat habis hihi.. Krim? Klinik bagi yg high dos-hydrocortisone pon datang semula. Elomet-banyak steroid n nipis pun datang semula.. Terbaru ni mok guna Ezzera cream & ointment.. Lama la sikit nak datang semula gatal tuh.. Harap2 cepat sembuh ye dik..

Afiq gatal bila berpeluh malam dan makan ayam.. Makan telur tak gatai la pulok huhuhu..

Nak cuba produk lain? Malas bila ada yang kata "bini lagi pandai dari doktor"


5 comments:

syawalsimpsons said...

tak pe la cuba yang mana elok je kan...insyallah sihat tu...kesian gak tu, tgk calar balar tu

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan sehingga 30 mei. Jangan lupa follow jg ye..

Terima kasih =)
~ Hijab valley ~
http://hijab-valley.blogspot.com

Hijab Valley said...

Semoga anak akak cpt sembuh..amin

IntaNBerliaN said...

Ya Allah siannya... nsb dah ok kan...

sy ms alisha hari tu, jd naik bintik2 camni gak.. saya lps mandi, sapu minyak klapa dara kat badan dia... alhamdulillah xsampai seminggu, dah baik...

wan nurul hezrina abd halim said...

sofiapun sama skangnie sbb skang kan cuaca panas sangat..kena selalu mandi baru ok.tapi duk nursery paham2 jerlah

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.