NUFFNANG

Thursday, November 17, 2011

Entri Khamis petang....

Assallamualaikum Warahmatullahhiwabarakatuh... Hello frens!
Hermmm.. Dok pikir2 entry baru. Dh berzaman daku dok senyap-sunyi je. Nak bw pon tadak sempat wooo! Tp cari masa gak.
Diam tak diam M.aFiQ @ ku hnya pangge Afi(pemaaf) @jawa pangge apiq-apiq(bagus2) hehehe.. Udah 3bln ank ke 2 daku. Selak2 balik diari lama.. Hoh! kalo M.aQiL dlu 3bln dh 7.8kg;67cm... Adik baru 6.7kg;60cm ekekeke... Pjg 60cm tu dikala Abgnyer baru 1bulan... can u guys imagine that... Precious moment! Hah! Adik kurang sgt mengeliat tp memiliki kaki yg sgt kuat. Abg plak sgt2 la kuat mengeliat mana la tak pjg 10cm dr lahir!!!! Apa pun dua2 ank mak sihat :D Jgn gegaduh tau, main sesama, bantu each other yer syg...
AfiQ hisap jari telunjuk smpi nk trmuntah dibuatnyer huhuuu... Incik somi ckp hisap jari telunjuk syg Abg... Ibu jari, syg mak.. Entah la daku tak tahu & tak pndai sgt bab2 ni... Apa pun mmg harap yg terbaik kan utk anak2 kita...
Ini bukan nk banding2kan ank yer... sekadar brkongsi pengalaman. Sbb abg lahir besar (4.0kg) jd tetiba cam dak 3bln... Memang betuiiii! Hihihi... Adik lahir biasa2 je (3.3kg) tp dia la yg buat mak keluar masuk wad... Mmg manis sgt la bujang mak nih. AND Alhamdulillah pas brsalin daku tadak kencing manais but still kena berjaga2 ye... Haaaa meh layan gambo... Tak sah entry tak dok gambo kan kan hihi...


M.aQiL @ 3mths = dh niarap


M.aFiQ @ 3mths = lom nerap, ni eksen yooo ;p

7 comments:

fieda said...

waaa..budak tembam ni makin debab ye..

ShimaSalleh said...

hihi... pas kena injet cam ringan plak dia huhu..

wan nurul hezrina said...

anak ko yang num2 nie makin cumil.putih dr abang.ikut ko kot.mata mcm cerdik jer=)

ShimaSalleh said...

Ha'ah dia putih. Smpi adik badik aku cko ko salah amik ank org ke wakakaka ;p. Makin putih. Muka bolat ikut aku la kot sbb aqil muka pjg ikut ayah dia. Insyaallah mmg cerdik semua hihi..

wan nurul hezrina said...

nie afiq ko kenan nengok muka merah nie.sbb tuh dia putih=)haha.cumil cumil.nnt kalau jumpa aku gigit nnt

MaryaYusof said...

Debab betul anak chemot no 2 ni...rs nak gigit2..hehe

ShimaSalleh said...

Hihi.. Kak Mar, debab dia xleh lwn mcm abg dia dlu hihi.. Bayangkan la abg br sebulan dh mcm dak 3bln! Afiq ni kira normal la pembesaran dia hihi.. Ni dh meniarap takut2 gak klu berat turun ;p

Nota Kaki

10m (10) 2nd pregnant (19) 2tahun (1) 6m (1) 8 bulan (1) Aidiladha (1) Aktiviti (80) al-kisah (71) Alatan (1) Anak2 Ku Sayang (112) anniversary (1) Apa2 ajer (19) Artis (4) Baby learning (19) Babyfood (21) Barang Dapur (7) Basikal (2) BBQ (2) Beg (2) Berita (12) Berkebun (1) birthday (11) Biskut Raya (1) Bulan (1) Bunga Bola (1) Burasak (2) cek-Up (2) Ceritaku (42) Coklat Cake (1) Contest (32) Cookies (2) CreamPuff (1) DIY (7) Doa (2) Donut (1) Drama (1) Fakta Plus (20) Family (35) FM (1) Fraser's Hill (7) GA (2) Gambar (2) gambar edit (7) Gelagat (1) Geram (1) Gift (1) google plus (1) Gunting Rambut (1) Hadiah (8) Halba (1) Hantaran (1) Hobi (7) Holiday (10) Iklan (2) Ilmuan (32) Info sihat (18) islamic (16) jelajah (22) JJCM (8) Jus Bidadari (1) Kalendar (1) Kami (7) Ke Mana Kita? (13) kelambu (1) Kemalangan (11) Kenduri (14) Kerepek pisang (1) Kesihatan (6) Keychain (1) KL (5) Korean (1) kuiZ (33) Lawak (3) Lirik lagu (1) Lokasi (14) Lori (1) Luahan (12) Luka (1) Lukisan (2) M.afiQ (10) makan (32) menang (7) mistik (1) Muhasabah Diri (3) my jewel of heart (1) NewBorn (5) nyummmy (12) Oat (4) Pembelajaran (3) Pemberian (1) Pendapat (5) Pendapat. FB (14) Penyakit (2) Perkembangan Aqil (1) Pesawat (1) Picnic (2) Playground (1) Pomander Ball (1) PottyTrain (1) Produk (1) Promote (3) Puding Roti (1) Ragam aqil (18) Ramadhan (13) resepi (17) Ringkasan (3) Ronda-ronda (5) Rumah (3) Sahabat (5) Segmen (1) Sekolah (2) Seni (2) Sepupu (1) sticky entry (2) Sukan (1) Susu Ibu (8) Swimming (1) Syawal (11) t (1) Tafsir Quran (1) Tag (1) Takziah (1) Talasemia (1) Tambak Pontian (1) Tanaman (1) Tanjung Emas (1) Telur (2) Terima Kasih (1) Tofu (1) TQ (3) tutorial (3) UdangGalah (1) Wean-Off (1) wedding (4) Wira SE (2) Ww (14) Zoo Melaka (1)
" Siapapun di dunia ini tidak akan terlepas daripada kesusahan. Kesusahan yang pelbagai dan berbeza diuji kepada manusia yang pelbagai latar belakang. Namun, ujian yang pelbagai itu di uji oleh Pencipta ujian yang satu. Dialah yang mencipta ujian, Dia jugalah yang mencipta penyelesaian bagi ujian itu.

Tugas kita sebagai hamba adalah menghadapi ujian itu dengan hati yang besar dan berlapang dada s
erta fikiran yang bijak. Kita perlu sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi sebarang ujian yang bakal berlaku. Ujian tetap akan berlaku meski kita berusaha untuk menolaknya, ianya tetap akan berlaku.

Hamba yang lupa dirinya sebagai hamba, tidak bersedia untuk menerima ujian. Dalam taatnya, dengan segera dia melatah mempersoalkan kewajaran dirinya diuji "

KITA SENTIASA LAYAK UNTUK DIUJI... KERANA KITA BERSTATUS HAMBA!!!
INGAT TUH!

Nurun Nubuwah

Ya Allah! Wahai tuhan kami yg memiliki kekuatan yg agung, yg memiliki kemahuan yg abadi dan yg memiliki wajah yg mulia dan sebagai pelindung kalimat-kalimatnya, serta pengkabul doa-doa, kecerdasan Hassan dan Hussien dari jiwa yg benar, pelindung indra mereka yg melihat serta indra jin dan manusia. Dan ketika orang-orang kafir akan menggelincirkan kamu dengan penglihatan sihir mereka tatkala mereka mendengar peringatan lalu mereka berkata-kata sesungguhnya ia adalah gila. Tiadalah itu semua melainkan sebagai peringatan bagi seluruh alam. Allah yg mengabulkan doa Luqmanul Hakim dan mewariskan Sulaiman bin Daud Alaihis-salam. Ya Allah yg maha pengasih, yg memiliki singgahsana yg agung. Panjangkanlahumurku dan sihatkanlah tubuh badanku, perkenankanlah hajatku, limpahkanlah hartaku dan anak-anakku, dan berikanlah rasa cinta semua manusia kepadaku, jauhkanlah permusuhan dan pertentangan dari diriku dari semua anak cucu Adam alaihis-salam. Allah yg hidup dan perkataan itu benar atas orang-prang kafir. Dan katalah telah datang kebenaran, dan telah lenyaplah kebatilan, kerana sesungguhnya kebatilan itu pasti akan lenyap, dan Kami telah turunkan Al-quran itu sebagai penyembuh dan rahmat untuk orang-orang yg beriman. Dan orang-orang yg zalim itu tidaklah mendapat sesuatu di dunia ini melainkan kerugian.